EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Производството в Китай пак с ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производството в Китай пак с ръст

mail09:30 | 06.12.2012прегледи 454 коментарикоментари 0


Активността в мащабния производствен сектор на Китай е ускорила темпа си за първи път от 13 месеца през ноември, сочи оповестено изследване, което е пореден признак, че икономиката се съживява след седем тримесечия на забавяне на растежа, предаде Ройтерс. Окончателното равнище на индекса на мениджърите по доставките (Purchasing Managers' Index - PMI), следен от Ейч Ес Би Си (HSBC), е 50,5 пункта за ноември - повишение спрямо 49,5 пункта през октомври. Резултатът е в съответствие с предварителната оценка, публикувана в края на миналия месец. За първи път от октомври 2011 година показателят прехвърля прага от 50 пункта - границата, разделяща ускоряването и забавянето на растежа.

Крайната оценка на Ейч Ес Би Си бе предшествана от подобно изследване на китайското Национално статистическо бюро, разпространено този уикенд, което показа, че темпът на растеж в промишления сектор се ускорява. Официалният индекс на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай) се е покачил до седеммесечен максимум от 50,6 пункта за ноември спрямо 50,2 пункта през октомври.
"Това потвърждава, че китайската икономика продължава да се възстановява постепенно", отбеляза главният икономист на Ейч Ес Би Си за Китай Цюй Хунбин.
Официалният индекс за непроизводствените сектори също се е повишил - от 55,5 пункта през октомври до 55,6 пункта през ноември, воден от засилването на активността в строителните услуги. Растежът във въздушния и железопътният транспорт, както и при храните и напитките се е забавил.
Въпреки че възстановяването на растежа изглежда възможно, има тревожни признаци, че Китай все още разчита твърде много на инвестициите, управлявани от държавата, вместо на по-динамичния частен сектор, отбелязва Ройтерс.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053