EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Производствените цени в Германия и Италия ↓

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производствените цени в Германия и Италия ↓

mail14:01 | 12.03.2024прегледи 362 коментарикоментари 0


Производствените цени в Германия са продължили да спадат и през януари до голяма степен поради поевтиняването на енергията, предаде ДПА, позовавайки се на най-новите данни, публикувани от националната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

Цените на производител са спаднали с 4,4 на сто на годишна база през януари. Това обаче е най-бавният низходящ темп на цените на производител в Германия от юли 2023 г.

През декември, също спрямо година по-рано, производствените цени в страната отслабнаха с 5,1 на сто.

Това е първо отчитане след промяната на базовото ниво, спрямо което се отнася индексът на цените на производител в промишлеността. Новата базова година е 2021 г., информират от "Дестатис“.

Цените на енергията през първия месец на годината са се сринали с 11,7 на сто. Причина за това са по-ниските цени на природния газ.

С изключение на цените на енергията, цените на производител през януари т. г. са с 0,5 на сто по-ниски спрямо януари 2023 г. и с 0,3 на сто по-високи спрямо декември. 

На месечна база цените на производител в Германия са се повишили с 0,2 на сто през януари, за разлика от спада от 0,8 на сто, отчетен за декември.

В същото време в Италия годишният спад на цените на производител се забави осезаемо през януари, показват най-новите статистически данни на "Истат" (Istat).

Италианските производствени цени са намалели с 10,7 на сто на годишна основа през януари, след като през декември се сринаха с цели 16 на сто. Цените на производител в страната се понижават от април 2023 г. насам.

Забавянето през януари се дължи на цените в енергийния сектор, чийто спад на вътрешния пазар е намален поради статистическия ефект, произтичащ от сравнението с януари 2023 г., когато бяха регистрирани много по-значителни намаления на цените в сектора, обясниха експертите на италианската статистика.

Цените на вътрешния пазар са намалели с 14 на сто, а тези на външния - с 1,5 на сто.

На месечна база производствените цени са се понижили с 1,7 на сто, след като поевтиняха с 1 на сто през предходния месец. Това е трети пореден месечен спад на показателя.

През трите месеца до януари цените на производител в промишлеността са се свили с 1,1 на сто спрямо предходното тримесечие./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg