EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Производителите с по-високи цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производителите с по-високи цени

mail15:05 | 04.01.2018прегледи 9298 коментарикоментари 0


Общият индекс на цените на производител през ноември 2017 г. нараства с 0.6% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0.9%, в добивната промишленост е отчетено намаление - с 1.5%, a при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не се наблюдава промяна.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост  се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 1.9%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.8%, а намаление е регистрирано при производството, некласифицирано другаде, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0.8%, както и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.4%.

Общият индекс на цените на производител през ноември 2017 г. нараства с 5.7% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.9%, при преработващата промишленост - с 4.5%, и в добивната промишленост - с 3.8%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 11.3%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.3%, както и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.1%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, и при производството на превозни средства, без автомобили - по 2.3%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2017 г. нараства с 0.5% спрямо предходния месец. Увеличение на цените е отчетено в преработващата промишленост - с 0.7%, в добивната промишленост - с 0.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%.

В преработващата промишленост  увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 2.7%, и при производството на химични продукти - с 1.5%, а намаление е отчетено при производството на основни метали - с 1.1%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2017 г. нараства с 5.8% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.1%, в добивната промишленост - с 9.1%, и в преработващата промишленост - с 3.1%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо ноември 2016 г. са отчетени при производството на основни метали - със 7.3%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.4%, и при производството на електрически съоръжения - с 4.8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.6%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.3%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2017 г. се увеличава с 0.8% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост  е отчетено нарастване на цените с 1.1%. По-съществено увеличение се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.8%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.3%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.9%, а намаление е отчетено при производството, некласифицирано другаде - с 1.2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2017 г. нараства с 5.7% в сравнение със същия месец на 2016 година.

В преработващата промишленост увеличението на цените е с 6.1%. По-високи цени са отчетени при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 13.8%, и при производството на основни метали - с 12.3%. Намаление на цените се наблюдава при  производството на превозни средства, без автомобили - с 3.3%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3.2%, и при производството на химични продукти - с 2.3%.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg