EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Производителите на ваксини пред ЕП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производителите на ваксини пред ЕП

mail21:10 | 25.02.2021прегледи 1159 коментарикоментари 0


„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

„Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината“, категоричен бе Борисов и добави, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат.

Министър-председателят приветства също така идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват.

Премиерът Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. „Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията“, подчерта българският министър-председател. 

Премиерът Борисов добави, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил, Европейският съюз. „Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания“, добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население. 

Премиерът Борисов изтъкна, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни. 

„С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун“, отбеляза премиерът Борисов и добави: „Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек“.

Ръководителите на дружествата, произвеждащи ваксините, предпочетени в ЕС, представиха днес пред две комисии на Европейския парламент вижданията си, свързани с хода на имунизацията следващите месеци.
Директорът на "АстраЗенека" Паскал Сорио посочи, че почти всички количества от тази ваксина, произвеждани в ЕС, не подлежат на износ. По неговите думи затрудненията с доставките са свързани с по-бавното усвояване на технологията на производство в някои заводи. Според него може да се очаква удвояване на производството.
Сорио допълни, че тази ваксина е достатъчна при само една доза, за да осигури защита срещу тежко протичане на ковид при 94 на сто от имунизираните и 76 на сто срещу разболяване. Той поясни, че британското правителство и осигурило още през януари-февруари миналата година десетки милиони лири за проучвания и производство на ваксината. По неговите думи няма "черен пазар" за тези ваксини, а всички произведени количества се продават направо на правителствата по света, без да се пазят количества на склад.
Ръководителят на "Модерна" Стефан Бансел заяви, че може да се очаква тази ваксина скоро също да осигури защита само с една доза. Той уточни, че производството на този препарат е било подпомогнато от властите в САЩ и че днес се разпростира в Швейцария, Франция, Испания и Белгия. По неговите думи за дружеството работят едва 1300 служители по света.
Франц-Вернер Хас от ръководството на "КюрВак" изрази очакване тази ваксина да получи пазарен достъп в ЕС през юни. Той уточни, че ваксината изглежда противодейства на южноафриканския щам на вируса на ковид. Хас отбеляза, че дружеството работи с 600 служители.
Стан Ърк от "Новавакс" заяви, че основната част от производството на тази ваксина е в ЕС. Според него ваксината ще бъде на пазара в средата на годината. Той добави, че дружеството разполага с производствени мощности по целия свят. По неговите думи тази ваксина дава 96 на сто защита срещу щама от Ухан и 98 на сто срещу британския щам.
Европейската комисия сключи споразумения за доставки с всеки от тези производители. Досега пазарен достъп за ЕС бе осигурен за ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека". Продължава оценката на Европейската агенция по лекарствата за препаратите на "КюрВак" и "Новавакс", а ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") предстои да получи разрешение за достъп до европейския пазар.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1860