EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Производители: Полипропиленовата кофичка безвредна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производители: Полипропиленовата кофичка безвредна

mail12:05 | 28.09.2017прегледи 9257 коментарикоментари 0


Шест от големите производители на българско кисело мляко (Маджаров, ОМК, Полидей (Домлян), Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум) поискаха серия от изследвания на произведено от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки – досегашната, призната от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и по-съвременната полипропиленова опаковка. „След обстойно изследване в четири акредитирани лаборатории, включително  и в Агенцията по безопасност на храните, резултатите от пробите категорично доказват, че полипропиленовите опаковки са абсолютно безопасни и запазват биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на съдържанието на полезната му микрофлора.”, пише в съобщение до медиите.

Направените тестове са за миграция (за безопасност на опаковките, предназначени за контакт с храни) и за микробиология и органолептика (запазване на качествата на киселото мляко, произведено по БДС стандарта).

„В резултат на проведените изследвания е доказано, че не се наблюдава миграция на химични вещества от полипропиленовата опаковка в продукта, което е от изключително значение за качеството му“ – казва доц. доктор Райна Бряскова от ХТМУ София.

Институтът по стандартизация засега отказва да позволи въвеждане на новите опаковки.

Производителите обясняват решението си да направят публично достояние резултатите от проведените тестове с желанието да бъдат пресечени спекулациите, появили се през лятото, че в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи уникалните си свойства и се превръща в йогурт. Според тях е важно потребителите да не бъдат ограничавани в избора си на опаковки за кисело мляко по БДС при  липса на реални аргументи срещу използването на полипропиленови опаковки. Те се ангажират с пълна прозрачност пред обществото и очакванията им са, че в крайна сметка дебатът ще започне да се води в полза на потребителите.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg