EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Производители на тютюн внасят 2 млрд. лв. в бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производители на тютюн внасят 2 млрд. лв. в бюджета

mail09:00 | 11.09.2014прегледи 1374 коментарикоментари 0


Настояваме производството на тютюн в световен мащаб да се запази, а замяната му с алтернативни култури да се планира след дълги изследвания с участието на фермерите. Това заяви в Пловдив президентът на Международната асоциация на производителите на тютюн /ITGA/ Франсоа ван дер Мерве. Той присъства на третия международен форум на производителите на ориенталски тютюн.
Мерве припомни, че преди две години Световната здравна организация /СЗО/ препоръча производството на повечето видове тютюн в цял свят да се преустанови, а вместо това производителите да се ориентират към алтернативни култури. Но те не казват какви да бъдат тези култури в различните държави, посочи Франсоа ван дер Мерве. По думите му, спирането на тютюневото производство ще обрече на бедност 30 милиона души в света, които се препитават с отглеждането на тютюн.
В България това са 200 000 души - близо половината от всички производители на културата в Европа, каза заместник-председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите у нас Асен Кичуков. Само в България тютюневият бранш дава на хазната около 2 млрд. лв. приходи годишно, посочи Кичуков.
По данни на СЗО пушачите в цял свят са 2 милиарда и броят им нараства - след като има търсене, производството на тютюн трябва да бъде разрешено, смята Франсоа ван дер Мерве. Ако пазарът се свие, тогава да се мисли за алтернативни култури, препоръча той.
Тези въпроси ще бъдат обсъждани на конференцията на Световната здравна организация на 16 октомври в Москва. А на европейския конгрес на тютюнопроизводителите в Перуджа ще се коментира темата за изравняване на субсидиите на тютюнопроизводителите. В момента, например, гръцките фермери са договорили евросубсидии за сектора до 2020 г., докато у нас такива европейски плащания няма, посочи Цветан Филев - председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите. По думите на Кичуков, ще се настоява подпомагането да става чрез директни плащания.

източник:БТА
 


Тагове: тютюн, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg