EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Производители изхвърлят грозде?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производители изхвърлят грозде?

mail14:00 | 02.09.2013прегледи 531 коментарикоментари 0


На прага на гроздобера производителите в пловдивско се готвят да изхвърлят тонове продукция. Така те ще последват примера на доматопроизводителите, които направиха серия от протести. Основното им искане е държавата да ограничи нерегламентирания внос на грозде от Гърция и Македония.

Районът на Брестовица, който от години се слави с най-богатите лозови масиви у нас, е изправен пред сериозна криза. Местните производители се притесняват, че пазарът в момента не е в добро състояние, а те не могат да покрият дори разходите за продукцията си.

Изкупната цена на гроздето в момента е лев за килограм, но прогнозата на производителите е, че до седмица ще падне на 70 стотинки. Наполовина по-евтино струва в момента гроздето, което тировете внасят от Гърция и Македония.

„Тази продукция, която идва в България, се продава за стотинки. Как я купуват, как я внасят - не знам. В Гърция един земеделски производител получава 800 евро субсидия, ние тук работим с 20 лева на декар”, каза лозарят Георги Попов.

От лозовите масиви до пазара цената на гроздето скача от два до три пъти. Някои от производителите запазват високата цена въпреки загубите.

Много от производителите в Брестовица се отказват от лозята, защото и винпромите вече спряха да купуват грозде, тъй като създадоха собствени масиви. Затова утре с нетърпение чакат земеделския министър, който ще бъде в района, за да го запознаят с проблемите в сектора./Нова телевизия
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161