EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Проектът "Люлин градина" ще струва 1,2 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектът "Люлин градина" ще струва 1,2 млн. лв.

mail07:15 | 17.01.2022прегледи 786 коментарикоментари 0


Реализирането на проекта "Люлин градина", който включва цялостна трансформация на 15 дка междублоково пространство в "Люлин" 6, ще струва 1,2 млн. лв., съобщи на пресконференция в Направлението "Архитектура и градоустройство" независимият общински съветник Борис Бонев от организацията "Спаси София".

Идейният проект е разработен от екип млади проектанти на "Спаси София" - арх. Таня Митакева, Богомил Пунчев, Константин Кирилов, ландашафтните архитекти Никол Иванова и Петър Пързулов. Проектът, който експертите на Спаси София са изработили, ще бъде предоставен безвъзмездно на Столичната община, за да бъде реализиран.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че това междублоково пространство в "Люлин" е едно от малкото незасегнати от реституцията, тъй като на повечето места в града частната собственост в тези пространства е възстановена. Изключително трудно беше да намерим такова място, в което да няма частен имот, да има безусловна компактна общинска собственост, която да бъде хем защитена с Подробен обществен план, хем да бъде възможна реализацията на подобна интервенция в обозрим срок, посочи Здравков. Той поздрави колегите си архитекти за изработения амбициозен проект и каза, че процедурата е минала през няколко етапа - идентифициране на имот, издаване на виза и т.н.

Проектът "Люлин градина" предвижда създаването на голяма и уредена зелена площ с богато озеленяване, алейна мрежа, пейки за сядане и места за отдих и общуване. В парка се планира да има две детски игрища за малки и по-големи деца и комбинирано спортно игрище за различни спортове. Проектът включва изграждането на осветление, видео наблюдение, модерен дизайн и ландшафтна архитектура.

Борис Бонев изтъкна, че екипът по изработването на проекта е имал пълната подкрепа на главния архитект на София, както и на кмета на район "Люлин" Милко Младенов, който също участва в пресконференцията. Това е един проект, който показва как граждански организации, администрация и политици могат да работят заедно, за да постигат по-добри цели.

Бонев информира, че ще се бори да има специална общинска програма със съответен бюджет, която да позволи поне по десет междублокови пространства всяка година да бъдат цялостно обновени. Борис Бонев каза, че ще настоява проектът за парка в "Люлин" да бъде включен в бюджета на Столичната община за 2022 година.

 

/РИ/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099