EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проектът PV LEGAL

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектът PV LEGAL

mail09:10 | 08.09.2011прегледи 523 коментарикоментари 0


Проектът иска премахване на бариерите пред успешното развитие на фотоволтаиката Фотоволтаичното (ФВ) електричество е преминало през забележителен растеж в последните години, но бюрократичните пречки продължават да правят невъзможно използване на пълния слънчеви потенциал като източник на енергия. С нова публикация, европейският проект PV LEGAL дава конкретни препоръки за намаляване на административните бариери при планирането и инсталацията на фотоволтаични системи и спомага за насърчаването на този сигурен, екологичен и безкрайно възобновяем енергиен източник. „Много страни по света разпознават потенциала на соларната енергия и въвеждат стратегии за развитие на пазара”, каза Marie Latour, съветник по националните политики на Европейската асоциация на фотоволтаичната
индустрия (EPIA), пратньор по проекта PV LEGAL. „В много европейски държави административният процес и разрешителните процедури все още се нуждаят от значително подобрение. Така планирането и свързването на фотоволтаична система към електрическата мрежа може да отнеме до няколко години.”
Новата публикация по проекта PV LEGAL, „Ключови препоръки” („Key Recommendations”) посочва и препоръчва начини за премахване или опростяване на разрешителните процедури и свързването на ФВ системикъм мрежата. Според координатора на проекта Thomas Chrometzka от Немската асоциация на соларната индустрия (BSW – Solar), „Само чрез премахване на административните бариери соларната индустрия може да постигне пълния си потенциал и да стане конкурентоспособна на енергийния пазар”. „Чрез идентифициране на основните бюрократични пречки за успешното разпространение на фотоволтаиката и формулиране на конкретни препоръки за отсраняването им, PV LEGAL осигурява подробнен кръг от решения за подобряване на правната и административна рамка.”
Европейската Директива за насърчаване на възобновяемата енергия поставя задължителни енергийни цели до 2020г. за всяка страна – членка и включва строги клаузи за намаляване и опростяване на административните бариери и достъпа на възобновяеми енергийни източници до електрическата мрежа. С пълното прилагане на Директивата много от бариерите, установени от консорциума PV LEGAL, могат да бъдат отстранени. Основните бариери, посочени от консорциума PV LEGAL включват:
разрешителни процедури; правила за присъединяване към електрическата мрежа и технически стандарти; капацитет на мрежата. За всяка бариера докладът по PV LEGAL дава конкретни препоръки за опростяване и подобряване на процедурите.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg