EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проектобюджетът на ЕС в изходна точка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектобюджетът на ЕС в изходна точка

mail16:45 | 14.11.2012прегледи 514 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че започва работа по нов проектобюджет за 2013 година. Това се наложи след като Европейският парламент прекрати преговорите заради несъгласия по актуализацията на тазгодишния бюджет. Евродепутати предупредиха, че заради тези проблеми може да се стигне до забавяне или невъзстановяване на вече направени плащания от бюджетите на отделните страни.

В евробюджета за тази година не достигат 9 милиарда евро за вече осъществени проекти, по които исканията за възстановяване на плащания постъпват сега. Затова и комисията поиска актуализация, съгласие за такава обаче не беше постигнато, така под въпрос остана дали и кога отделните страни ще си получат обратно парите.
България също е сред чакащите за възстановяване на такива плащания – размерът им е 400 милиона евро, министър Томислав Дончев обаче съобщи, че има нужните уверения, че страната ни ще си получи тези пари.
Блокажът на преговорите на европейско ниво дойде именно заради несъгласията за тазгодишната актуализация, заради които Европарламентът отказа да обсъжда и проектобюджет 2013. След като по него не беше постигнат компромис до изтичането на крайния срок тази нощ, сега процедурата започва отначало и комисията ще трябва спешно да предложи нов проект. Ако и той не бъде одобрен до средата на декември, допустимите месечни разходи догодина ще са в размер на 1/12-а от сегашния бюджет. Тези средства обаче няма да стигнат за предстоящите още в началото на 2013-а значителни плащания, предимно за селско стопанство, алармираха експерти.
Българският евродепутат Ивайло Калфин предупреди, че забавянето на плащанията за тази година ще предизвика сериозни трудности и за бюджета на България, и за бенефициентите, като не е изключено дори временно спиране на програми. Според Калфин допълнителни забавяния ще има и заради прекъсването на преговорите по бюджета за догодина./БНР
 


Тагове: ЕК, бюджет, Дончев
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039