EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проекти по ОПРР в "червената" зона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проекти по ОПРР в "червената" зона

mail13:15 | 13.09.2012прегледи 444 коментарикоментари 0


Голямото предизвикателство пред нас е да изпълним всички проекти по Оперативна програма „Регионално развитие” и да разплатим средствата по нея. Това заяви министър Лиляна Павлова при откриването на годишната конференция на ОПРР. Надяваме се до края на годината да договорим 3 млрд. лв., да разплатим 1 млрд. лв., а през следващата година да разплатим още 1 млрд. лв., допълни тя. В момента 90% от средствата по ОПРР са договорени.
Тези, които не успеем да усвоим, ще трябва да върнем. Затова е необходима мобилизация, да се ускорят процедурите и да се изпълнят всички проекти, предупреди тя, цитирана от МРРБ.
Според направен анализ на принципа на „светофара”, проекти за около 400 млн. лв. (около 20%) са в „зелената” зона и ще бъдат изпълнени без проблеми, посочи министърът. Близо 700 млн. лв. (30%) е стойността на обозначените в „жълто”, които с малко усилия ще се реализират.
Проекти за 1 млрд. лв. (50%) обаче са в „червената” зона и са рискови, посочи регионалният министър. Според нея е реална възможността те изобщо да не бъдат реализирани и тогава ще трябва да върнем тези пари на Брюксел. За да не се случи това, е необходимо тези проекти да бъдат прекратени своевременно, а средствата от тях да пренасочим към други, например по програма JESSICA, отбеляза регионалният министър. Рисковите са в областите градски транспорт, превенция на наводненията, деинситуционализацията, здравна и туристическа инфраструктура, посочи министърът.

Нивото на договаряне по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. е най-високо за България. Това заяви ръководителят на отдела, отговарящ за страната ни в Главна дирекция „Регионална политика” Реналдо Мандметс.
Тъй като наближава краят на програмния период, трябва да се пресметнат усвоените средства, за да се изясни размерът на необходимите за следващия. Осезаем напредък е постигнат в изпълнението на проектите за обновяване на градска среда. Видими са резултатите от инфраструктурните проекти. Забелязва се и увеличеният капацитет на Управляващия орган на програмата и бенефициентите по нея, каза той. Бихме желали да видим засилен напредък по програма JESSICA, защото ще бъде важна за следващия период, допълни Реналдо Мандметс.

Акцентът през периода 2014-2020 г. трябва да бъдат инвестициите, насочени към увеличаване на растежа и трудовата заетост. Доволни сме, че министерството вече обмисля какво и как трябва да се направи, както и от идеята за увеличаване на бюджета за проектно финансиране за следващия период. Европейската комисия ще представи позицията си по него в средата на октомври, заяви наблюдаващият страната ни в комисията. Според него предизвикателство за страната ще продължи да бъде административният капацитет. Най-сложният въпрос е този със здравеопазването – няма да може да бъдат осигурени средства за инвестиции в сектора, ако не се направи реформа в него. Мерки за изследователска, развойна и стопанска дейност ще са другите предизвикателства, предупреди Реналдо Мандметс.

 


 


Тагове: ОПРР, договори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159