EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проекти за Интермодален терминал в Русе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проекти за Интермодален терминал в Русе

mail15:02 | 24.11.2023прегледи 718 коментарикоментари 0


При планирането на инвестициите по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 ще се търси баланс между Северна и Южна България. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Унгария и Словения“ в ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия. Двамата обсъдиха проектите, заложени за финансиране по ПТС 2021-2027.

„Изминалите 2 програмни периода ясно показват, че има нужда от значително ускоряване на изпълнението на железопътните проекти, където се генерират най-големи закъснения“, заяви министър Гвоздейков.

От Европейската комисия подчертаха, че е необходим много по-засилен мониторинг на тези проекти както на национално, така и на европейско ниво, за да се избегнат рисковете от неусвояване на средства в края на периода.

От българска страна бяха представени проектите за изграждане на Интермодален терминал в Русе и на интермодална гара „Обеля“, която ще осигури още една връзка на софийското метро с мрежата на железопътния транспорт.

Министър Гвоздейков подчерта, че след отпадането на интермодалния терминал от Националния план за възстановяване и устойчивост, държавата търси възможности за неговото финансиране. „Терминалът напълно кореспондира с политиката за насърчаване на инвестициите в Северна България, както и за стимулиране на комбинираните превози“, акцентира Гвоздейков.

Ръководителят на Управляващия орган на ПТС 2021-2027 Мартин Георгиев обясни, че интермодалната гара „Обеля“ ще се използва ежедневно от 12 000 души, които пътуват в тази част на столицата. По думите му този проект ще донесе добавена стойност за железопътния транспорт по западните направления към Драгоман, Кюстендил и Божурище.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg