EUR 1.9558
USD 1.6827
CHF 1.8212
GBP 2.3145
CNY 2.6323
you tube
mobile version

Проект за мащабен морски водороден парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проект за мащабен морски водороден парк

mail18:09 | 29.07.2021прегледи 871 коментарикоментари 0


Четири от най-големите енергийни компании в света започват проучване на потенциалните възможности за изграждане на първия мащабен морски водороден парк, който ще бъде разположен в германската акватория на Северно море. Партньорите по проекта са германската RWE, британско-нидерландската Shell, нидерландската Gasunie и норвежката Equinor. Те подписаха декларация за намерение за по-нататъшно повишаване на сътрудничеството по проекта AquaSector - визията на първия мащабен германски морски водороден парк.

Проектът има за цел да покаже, че в Германия офшорното производство на водород позволява по ефективен, икономически рентабилен и устойчив начин да се произвежда и зелен водород. По проекта AquaSector ще бъде изградена инсталация с мощност около 300 MW за производство на до 20 000 тона годишно зелен водород в морето. Предвижда се зеленият водород да се транспортира по тръбопровод, наречен AquaDuctus, до Хелиголанд, а доставките ще започнат през 2028 година.

Партньорите виждат в проекта AquaSector също и "доказателство за концепция" за реализирането на визията на AquaVentus за производство на до 10 гигавата зелен водород в морето до 2035 г. и транспортирането му по удължен тръбопровод до континенталната част на Германия.

В сравнение с транспорта на електроенергия, генерирана в морето, производството на водород в морето и транспортирането му по тръбопроводи може да предложи ясни икономически предимства. Тръбопроводът може да замени пет подводни морски кабели за постоянен ток (HVDC), които иначе би трябвало да бъдат изградени. Това е най-рентабилният вариант за транспортиране на големи количества енергия на дълги разстояния.

Като част от семейството на проектите AquaVentus и заедно с цялата инициатива партньорите искат да допринесат за декарбонизация на енергийните доставки в Германия и Европа. Така AquaSector се превръща в ключов крайъгълен камък за прилагането на германската и европейската стратегии за производство на водород. 

3е-news.net


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg