EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Продължава строителството на офис-сгради

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продължава строителството на офис-сгради

mail08:05 | 03.08.2020прегледи 587 коментарикоментари 0


Въпреки забавянето на офис пазара през първите шест месеца на годината и по-слабата наемна активност, към момента повечето проекти в строеж се изпълняват по план, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. През втората половина на 2020-а се очаква да бъдат завършени близо 109 000 кв. м. По данни на компанията към средата на годината в процес на изграждане са около 380 000 кв. м, а общият обем офиси клас А и В надхвърля 2 млн. кв. м.

„За момента не наблюдаваме осезаемо забавяне на започнатите проекти. При повечето строителните работи вървят по график. Ако има отлагане през следващите тримесечия, то ще е при сгради, които нямат подсигурени наематели преди завършването си“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Данните на компанията показват, че договори за наем са подписани за едва около 20% от площите, планирани за завършване през 2020 г. Това е значително по-малко спрямо дела на тези договори през предходни години. И през второто тримесечие доминират подновяванията на изтичащи договори, доколкото компаниите отлагат решенията за наем на нови площи. От компанията отчитат спад от 16% при обема на наетите площи за първите шест месеца. От началото на 2020 наетите площи са 55 582 кв. м, при 66 783 кв. м година по-рано. Договорът на Commerzbank за 3500 кв. м първокласни офиси в строеж в Advance Business Center е сред по-значимите сделки за второто тримесечие, като германската банка планира да локализира своя IT отдел в София.

През второто тримесечие няма завършени по-големи проекти в София. Това, както и липсата на по-значими премествания на наематели, задържа дела на свободните площи около 10.6%. Тенденцията е за ръст към края на годината.

По отношение на цените, очакват се леки корекции през следващите тримесечия, макар в момента нивата им да са стабилни. В София офертните стойности за Клас А офиси в централната градска част са около 15 евро/кв. м и 12-14 евро/кв. м за главните булеварди.

Доходността от първокласни офис площи се задържа около 7.5% без перспективи за сериозни колебания през следващите месеци. Поради ограничените възможности за пътуване и огледи, инвестиционният пазар не показва висока активност, но предлагането на качествени проекти може да доведе до сделки през следващите тримесечия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820