EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Продават се 15 ипотекирани завода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продават се 15 ипотекирани завода

mail11:20 | 19.02.2010прегледи 3820 коментарикоментари 0


Милена Ганчева
15 ипотекирани завода се продават от съдия изпълнители. Това показва справка в сайта за публични продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители http://www.sales.bcpea.org. От тях два са в Бяла, а останалите са в Лясковец, Казанлък, Шумен, Златия, Генерал Тошево, с. Браничево, Царевец, Благоевград, Присово, Силистра, Асеновград, Свиленград, Габрово, Бургас.
Най-евтиният е с начална тръжна цена от 120 000 лв., а най-скъпият – 21 млн. лв.
От около година съдебните изпълнители са задължени да обябяват търговете и в интернет. През юли 2009 г. за продан бяха обявени само 2 завода. Заради кризата все повече собственици не могат да изплащат вноските по ипотеките си и броят на търгуваните заводи сега е близо 8 пъти по-висок. Засегнати са производители от различни браншове – от производство на чорапи до бутилиране на олио.  
Най-високата начална цена е за завода на „Метални изделия” АД в Бургас. В нея са включени производствени цехове, складове, различни сгради и земи. Общата площ на имота е 76 487 кв. м.  Заводът има необслужвана ипотека към „Юробанк и Еф Джи България” АД за около 7 млн. долара. Отварянето на офертите на участниците в търга ще е на 16 март в Районния съд в Бургас.
Предприятие за производство на замразени изделия в Свиленград също не може да си изплаща ипотеката и е обявено на търг. Неговата начална цена е 1.8 млн. лв., а застроената му площ е близо 3000 кв. м. Отварянето на офертите ще е на 5 март в Районния съд в Свиленград.
С начална цена от 1.194 млн. лв. се продава метален цех, оксиженно, работилници, складове и административна сграда с обща площ от 37 дка в село Присово, община Велико Търново. Собственик е „Присое” АД. Дружеството има непокрити задължения към Агенцията за следприватизационен контрол за близо 631 000 лв. Отварянето на офертите за покупка ще бъде на 2 март.
В Благоевград фалиралото предприятие е за производство и бутилиране на олио. Началната му цена е 836 000 лв., а офертите ще се отварят на 10 март.
Съдия изпълнител продава фабрика за производство на чорапи в с. Браничево, собственост на „Шумен Сокс – България” ООД, чието предишно име е било „Гьокче текстил” ООД. Върху имотите на тази фабрика има 3 ипотеки към СИБанк и данъчни задължения от близо 5500 лв. Офертите на купувачите ще бъдат отворени на 26 февруари в сградата на Районния съд в Нови пазар. Началната тръжна цена тук е 515 643. От кантората на частия съдебен изпълнител Даниела Златева, обявила търга казаха, че не могат да прогнозират дали фабриката за чорапи ще се продаде. Имало случаи, в които са сигурни, че ще имат купувач, а такъв не се явява и други, в които смятат, че няма надежда да се осъществи публична продан, а се явява купувач.
В Генерал Тошево се провава главният производствен корпус на цех за сурово сушена шунка, заедно с 6-етажна постройка, кланица и т.н. Имотът е със застроена и незастроена площ от 5576 кв.м. Търгът ще е на 10 март в сградата на съда в Генерал Тошево. Фабриката е собственост на „Елпина Фуудс” АД. Началната цена е 470 100 лв. Наддавателните предложения ще бъдат отворени на 11 март в сградата на Районния съд в Генерал Тошево. 
Частни съдебни изпълнители разказват, че сравнително рядко се ипотекират фабрики. В кризата купувачи на такива имоти се намират трудно. Обикновено се очаква интерес да бъде проявен от конкуренти от бранша.
„Ако при първа публична продан имотът не се продаде, на втората цената е с 20% по-ниска”, обясни Георги Дичев – председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. 

 

Процедура
Обявите за търгове за движими и недвижими имоти на стойност над 5000 лв. важат за 1 месец. Офертата се подава в деловодството на районния съд по местонахождение на имота. Когато изтече едномесечният срок, на следващия ден в съда съдебният изпълнител отваря офертите в присъствието на явилите се наддавачи.
Преди предложилият най-висока цена да се обяви за купувач се пита дали някой от присъстващите желае да даде един задатък повече, т.е. 10% от първоначалната цена. Ако това се случи се преминава към устно наддаване. Купувачът трябва в 7-дневен срок да плати цената.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg