EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Програми на ИАНМСП и банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Програми на ИАНМСП и банки

mail16:07 | 03.06.2020прегледи 1878 коментарикоментари 0


Програмата за растеж Dare to Scale ще се проведе за втора поредна година с основен партньор Пощенска банка и с подкрепата на Software Group, и ИАНМСП. Целта е да се помогне на български компании да разраснат бизнеса си.

След успешния пилотен проект през 2019 г., българският офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor стартира второто издание на програмата за растеж – Dare to Scale. Програмата е насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си. Фокус на тазгодишното издание ще бъде изграждането на устойчив бизнес, който да може да се справи с кризи, както и идентифицирането на възможности за растеж в трудни пазарни условия. От днес, 1 юни, до 21 юни е отворен формулярът за кандидатстване, като всеки желаещ може да го попълни на този линк.

За програмата могат да кандидатстват предприемачи от всички сфери на икономиката, без значение от региона в България, в който са позиционирани. Условието е да имат вече доказан продукт или услуга на пазара, да са реализирали оборот от поне 200 000 лв. за 2019 г., броят на служителите да не надвишава 150 души, и най-важното - бизнесът им да e с потенциал за глобален растеж. В програмата могат да участват както утвърдени компании, работещи от години, така и такива, които са стартирали сравнително скоро.


Банка ДСК и Обединена българска банка (ОББ) подписаха споразумения с Българската банка за развитие (ББР) по гаранционната програма за предоставяне на безлихвени кредити на физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се. И двете финансови институции приемат заявления за заем до 4 500 лева от 1 юни. 

Към момента по гаранционната програма работят още седем търговски банки – това са Алианц банк, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк. Заявили интерес са още три кредитни институции, които се очаква да се присъединят към програмата.

Към края на май постъпилите искания за кредити са 10 847, от които потвърдени са общо 5 265, а обработващи се – 2 351. Две трети от исканията са на лица на трудов договор, а една трета са на самоосигуряващи се.

Общата сума на одобрените кредити е над 22 млн. лв., при средна стойност на заемите близо 4 300 лева. 

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми до 4 500 лева, които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. За кредит може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905