EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Програмата на ГЕРБ и ОП + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Програмата на ГЕРБ и ОП + видео

mail07:10 | 14.04.2017прегледи 2576 коментарикоментари 0


„Изправяме се пред вас, за да ви информираме, че формирането на общата програма вече е завършено. Разписана е от 21 страници като една символика за това, че се обединяваме около общото си решение да организираме и проведем управлението на страната до 2021 г. Програмата може да приемете като България 2017-2021. " Това обяви Валери Симеонов от ОП след приключването на разговорите между ОП и ГЕРБ за съставяне на новото коалиционно правителство. "В нея са заложени основните приоритети, които трябва да бъдат ревизирани. Обединени сме твърдо около тази програма, която поемаме ангажимента да реализираме в рамките на това управление“, коментира още Симеонов. По думите му в резултат от изборите в края на март, не е имало много възможни комбинации за съставяне на бъдещо правителство и съгласно решенията на българския народ, са длъжни в името на интересите на България да постигнат обща програма и да реализират общо управление, тъй като други варианти няма.
Когато отчетем и безспорно слабото служебно правителство, още месеци без парламент е дори рисково, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представяне на програмата, която той каза, че обхваща мандат от четири години. „Винаги съм считал демокрацията като нещо свято. Върнахме управлението с цел народът да може да се произнесе как и по какъв начин да бъде управляван. “, коментира Бойко Борисов.

От понеделник нататък ще се занимаваме с темите за министерските постове, поясни Борисов. „Материалът, кoйто подписваме е добър. Самата програма и приоритетите щяха да се объркат, ако се знаят министерствата кой на кой са, решихме да напишем документа, а след това да намерим най-подходящите хора. От понеделник нататък ще се занимаваме с тези теми и ви моля да не правите интерпретации и да пишете от много, много „сигурни източници“. Материалът ще бъде качен на сайтовете на всички партии“.
„Ако отново се озове страната в същата ситуация, при всичките преговори, които текат за Брекзит и касаят стотици хиляди българи, десетки хиляди българи, които живеят в чужбина, мигрантският поток, виждате в международно отношение никога не са били по-лоши отношенията между САЩ и Русия, Турция ни е на границата, Македония е без правителство, Сърбия, Унгария – всеки ден протести“, заяви той. Според него, когато се отчетат всички фактори, още месеци такова безвластие, без парламент в парламентарна република, е дори рисково“, коментира Борисов. „Виждате, че се започнаха дори опити да се сменя законодателството, и то такова във вид, за който за ГЕРБ е неприемливо – да оставим българските граждани в чужбина без право на глас. Още веднъж благодаря на колегите за компромисите. Положихме тези усилия, защото влизаме в най-святите дни за православните християни. Утре е разпети петък, не се работи, всички ще се мъчим и след това ни предстои най-хубавият ни празник, на който пожелавам на всички да славим Господа, защото без Господа нищо не може да се направи, да карате внимателно, защото българите свикнаха да пътуват по хубави магистрали. Стотици хиляди заминават за няколко дни в чужбина“, коментира още Бойко Борисов.

Минималната пенсия тази година да стане 200 лв., ревизия на дългосрочните договори в енергетиката - с ТЕЦ-овете "Марица Изток 1 и 3, оздравяване на държавните предприятия, които правят разходи по-големи от нуждите им, като АЕЦ "Козлодуй", например, и търсене на варианти да не се повишава цената на тока, така както настояваха патриотите, са сред най-важните приоритети, залегнали в програмата за управление между ГЕРБ и НФСБ-"Атака" и ВМРО, уточни Симеонов.
Минималната пенсия ще се увеличава на две стъпки през тази година - веднъж от 1 юли на 180 лв и след това от 1 октомври - до 200 лв.
Заложена е и индексация на останалите пенсии като резултат от събраните суми след ревизиите на инвалидните пенсии. Там има достатъчно резерв - 1, 600 млрд.лв, което е два-три пъти повече от реалните инвалидни пенсии, обясни откъде ще дойдат парите Сименов. Този процес най-вероятно ще започне от януари следващата година. Симеонов не се ангажира дали в резултат на вдигането на минималната пенсия тази година ще се наложи актуализация на бюджета.
Нямаме много варианти, другата опция беше да откажем съставянето на програма, участие в коалиционно управление и да отиваме на избори, винаги се избира по-малката злина за държавата, така лидерът на НФСБ оправда компромиса, който патриотите са направили от първоначалното си искане за 300 лв. минимална пенсия.
До седмица ще бъде подписано коалиционно споразумение и чак след това ще се премине към структуриране на кабинета, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента. За около 40 дни ще бъде изработени подробна управленска програма, чийто обем ще бъде 200-300 страници, добави Цветанов. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048