EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Програмата "Еразъм+" подпомогна 60 000 български участници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Програмата "Еразъм+" подпомогна 60 000 български участници

mail16:15 | 09.12.2019прегледи 1640 коментарикоментари 0


От възможностите на програмата "Еразъм+" са се възползвали 60 000 български участници и 1300 организации от България, а 2000 младежи са се регистрирали за участие в програмата "Европейски корпус за солидарност". Това каза еврокомисарят за иновации и научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел на конференцията за 20 години от създаването на Центъра за развитие на човешките ресурси /ЦРЧР/, който е Националната ни агенция по програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност" на ЕК.
Тя отбеляза, че според европейците трите най-успешни проекта на ЕС са свободното движение на хора, мирът, който не е даденост, и програмата "Еразъм". Това е удовлетворението за 20-годишната работа на ЦРЧР, каза Мария Габриел.
На 28 и на 29 януари 2020 г. в Брюксел ще бъде организирано събитие за бъдещето на програмите "Еразъм" и "Европейски корпус за солидарност", каза българският еврокомисар. Тя съобщи, че предложението на ЕК е за двойно увеличение на бюджета на програмата "Еразъм", а Европейският парламент е още по-амбициозен. В рамките на следващата програма "Еразъм" има няколко нови и ключови елемента, които ще бъдат и мой приоритет - програмата трябва да е по-включваща и да се обърне внимание на професионалното образование, отбеляза Мария Габриел. Тя добави, че трябва да има и Европейска академия на учителите, както да има и мобилност между класовете.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза, че програмата "Еразъм+" е най-полезната програма на ЕС, защото имаме нужда да обменяме опит и да бъдем пълноценни европейци. Програмата "Еразъм+" направи така, че много от българските ученици, студенти и преподаватели да имат възможността да обменят опит с преподаватели от други страни и да се почувстват като част от Европа, отбеляза министърът.
Европейските лидери в края на 2017 г. взеха решението за създаването на европейско образователно пространство и то започна с редица инициативи, като сред тях е и тази за европейските университетски мрежи, каза министър Вълчев.
През 2019 г. България е на четвърто място спрямо другите страни от ЕС по подадени проекти за спорта по програмата "Еразъм+", съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 906