EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Програма за жени професионални шофьори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Програма за жени професионални шофьори

mail18:01 | 09.03.2021прегледи 793 коментарикоментари 0


Програма за кариерно ориентиране на жените и привличането им като професионални шофьори стартира българската транспортно-логистична компания Transpress. Кампанията “Път за дамите”, която е първата по рода си у нас, ще даде възможност на заинтересованите да получат информация от “първа ръка” за естеството на работата, спецификите, предизвикателствата и възможностите в нея. Основни ментори в нея ще бъдат именно жени от компанията, които са избрали да се развиват като професионални шофьори. Програмата е отворена, както за дами без опит и необходимите категория С и С+E, така и за такива, които вече са направили първите си стъпки в професията. 

Инициативата “Път за дамите” е разработена в отговор на засиленото търсене на професионални шофьори на пазара на труда и адресира много ниските нива на ангажираност на жените, както в Европа, така и в България. 

“Според проучвания жените професионални шофьори в Европа са едва 2%, а у нас делът им по наша оценка е дори още по-нисък. Калкулацията показва, че с увеличаването им до 10% може да бъде намерено адекватно решение на проблема с недостига на кадри в тази изключително важна професия.”, обяснява Михаил Стоянов, Директор Човешки ресурси в компанията. “Проучванията показват, че дамите имат много качества, които са подходящи за професията. Те са много дисциплинирани и организирани, реагират спокойно в конфликтни ситуации, което помага да се спазват правилата за движение и сроковете.”, допълва той.

Добър знак е положителната нагласа на професионалната общност у нас по темата за привличането на жени в гилдията. Анкета в най-големите групи на шофьори на камиони в социалните медии с близо 1600 респонденти показва, че над 90% оценяват професията като подходяща за дамите. Под 10% от участниците в проучването са на обратното мнение, като според болшинството от тях проблемът не е в липсата на качества, а в трудните условия и съществуващите рискове на пътя. Половината от анкетираните са категорични, че професионалните умения не зависят от пола, а една трета дори допускат възможността жените да бъдат по-добри шофьори от някои мъже. 

Един от доказано работещите модели в световен план и у нас е сформирането на “тандеми” между съпрузи или партньори. Това е направеление, което се развива бързо в Северна Америка и което е основен двигател за увеличаването на жените в професията там до 6%. 

Четирите дами международни шофьори в екипа в момента работят именно с половинките си. В компанията са ангажирени и жени на куриерски позиции, а заедно със служителките в офисите делът им е около 17% от целия състав. 

 


Тагове: жени, шофьори
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg