EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогнозите на Moody's & S&P

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогнозите на Moody's & S&P

mail07:01 | 30.03.2020прегледи 12751 коментарикоментари 0


Moody's Investors Service понижи до "негативна" кредитната си перспектива за банките в шест европейските държави, засегнати най-силно от пандемията на коронавирус, тъй като разпространението на епидемията в Европа ще удари сериозно икономическата активност през настоящата година.

Moody's очаква оперативната среда за кредиторите да се "влоши значително" в шест страни - Франция, Италия, Испания, Дания, Нидерландия и Белгия - което дава основание на агенцията да промени до "негативни" от "стабилни" кредитните перспективи на техните банкови системи.

"Въпреки че правителствата въведоха широкообхватни мерки за подкрепа, насочени към засилване на финансовото положение на бизнеса и смекчаване на отрицателното въздействие върху заетостта и домакинствата, рейтинговата агенция не счита, че те ще бъдат достатъчни, за да компенсират изцяло неблагоприятното въздействие на причиненото от коронавируса спиране на икономическата активност", посочи Moody's.

В същото време агенцията запази "негативна" кредитна перспектива за германската и британската банкови системи. Тя запази "стабилна" перспектива за шведската и швейцарската банкова система, като заяви, че всяко увеличение на проблемните заеми при тях ще бъде по-ограничено.


Пандемията от коронавирус ще тласне еврозоната и Великобритания към рецесия през тази година, като европейските икономики се очаква да се свият с цели 2 на сто, предупреди в четвъртък международната агенция за кредитен рейтинг S&P.

Според агенцията прогнозираната двупроцентната рецесия във Великобритания и еврозоната ще представлява загуба на около 420 млрд. евро от реалния БВП през 2020 г. в сравнение с година по-рано.

Разпространението на Covid-19 принуди три милиарда души по света да се окажат в блокада, а бизнесът да спре да функционира, което рискува да причини най-яростната рецесия в най-новата история.

С оглед на тези опасения централните банки и правителствата по цял свят разгърнаха вълна от безпрецедентно големи по размер фискални и парични спешни политически мерки, за да омекотаят негативния икономически ефект, причинен от вирусната пандемия.

В опит да предотвратят кредитна криза, редица централни банки инжектираха многомилиардна ликвидност и намалиха лихвените ставки, за да понижат рефинансиращите банкови разходи, като в същото време стартираха огромни по размер програми за закупуване на активи (облигации), известни като "количествени облекчения".

S&P смята, че "взетите сега бързи и смели политически отговори са от ключово значение за избягване на постоянно свиване на БВП на по-късен етап".

В същото време кредитната агенция прогнозира, че през 2021 г. ще последва икономическо възстановяване от поне 3 на сто.

S&P обаче предупреди: "Рисковете все още са за по-лошо икономическо развитие, тъй като пандемията може да продължи по-дълго и да бъде по-широко разпространена, отколкото предвиждаме в момента. Така например, според нас евентуално продължаване на настоящата блокада и карантина за четири месеца може да свие БВП на еврозоната с до 10% тази година".

Разглеждайки отделни държави, агенцията прогнозира спад с 2,6% на БВП на Италия - най-засегната към момента от вирусната пандемия страна, докато икономиката на Испания, където заразата също се разпространява много бързо, се очаква да се сви с 2,1 на сто.

За Германия се очаква свиване на БВП през тази година с 1,9%, за Франция - с 1,7% и за Великобритания - с 1,9 на сто.


Тагове: Moody's, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046