EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогнози за цените на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогнози за цените на петрола

mail10:07 | 18.11.2021прегледи 1208 коментарикоментари 0


Повишението на цените на петрола, предизвикано от световното икономическо възстановяване, може да отслабне в резултат на нарастване на предлагането, най-вече от САЩ, прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от световните агенции.
Досега петролът поскъпваше с рестарта на световната икономика, докато предлагането от страните производителки остана ограничено. Барел суров петрол е прибавил 20 долара към цената си между края на август и средата на октомври, преди да достигне плато през последните седмици от около 80 долара, припомня АФП.
Производството на петрол е нараснало с 1,4 милиона барела дневно през октомври до общо 97,7 милиона барела дневно, като половината от растежа се дължи на възстановяването на американския добив.
Очаква се през ноември и декември показателят да се повиши с още 1,5 милиона барела дневно, отново заради предлагането от САЩ, и макар страните износителки от ОПЕК+ да не откликват на призивите да увеличат по-бързо предлагането.
МАЕ остави почти непроменена прогнозата си за търсенето на петрол за тази и идната година, очаквайки увеличение от 5,5 милиона барела дневно и 3,4 милиона барела дневно съответно.
Организацията е преразгледала възходящо допусканията си за средна цена на Брента до 79,40 долара за барел за 2022 година и 71,50 долара за барел за 2021 година, посочва Ройтерс.
Публикуваме предположенията си за цените, когато преценяваме, че това може да бъде полезно за разбирането на прогнозата ни, поясни агенцията.
Тъй като сегашните цени се повишават все повече, те започват да оказват значително влияние върху търсенето, обясняват още от МАЕ.

Цените на петрола на световните пазари може да достигнат 120 долара за барел до края на втората половина на 2022 година. Това прогнозира Отабек Каримов, вицепрезидент по търговия и логистика на Роснефт на международния форум на Московската борса, предаде Ройтерс, като се позова на ТАСС.
Според Международната агенция за енергията обаче поскъпването на петрола, предизвикано от световното икономическо възстановяване, може да отслабне в резултат на нарастване на предлагането, най-вече от САЩ. МАЕ обяви това в новия си месечен доклад, в който залага на увеличение на търсенето от 5,5 милиона барела дневно и 3,4 милиона барела дневно съответно за тази и идната година.
Котировките на черното злато в момента се движат над 80 долара за барел, подкрепени от перспективата за ограничени запаси по целия свят. Възходящата тенденция все пак е ограничена от прогнозите за нарастващо глобално производство и опасенията от нови случаи на коронавирус в Европа.

Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Мохамед Баркиндо заяви, че очаква излишък в доставките на петрол още от идния месец и свръхпредлагане на пазара през 2022 година, предаде Ройтерс.
Още през декември ще има излишък. Това са сигнали, че трябва да сме много внимателни, отбеляза той в кулоарите на петролно-газовата конференция ADIPEC, започнала вчера в Абу Даби.
Миналата седмица ОПЕК намали прогнозите си за световното търсене на петрол за четвърто тримесечие с 330 000 барела дневно спрямо октомврийските заради високите цени на енергията, които подкопаха икономическото възстановяване от пандемията от Ковид-19.
Опасенията, свързани с отслабването на търсенето, се дължат на очакваното увеличение на предлагането.
Страните от ОПЕК+ постепенно намаляват рекордните съкращения на производството, направени през 2020 година, увеличавайки добива с 400 000 барела дневно на месец.
Следващото заседание на ОПЕК+ ще е на 2 декември, но Баркиндо отказа да коментира дали страните производителки на петрол и съюзниците им ще продължат се придържат към сегашната политика.
По данни на ОПЕК, към септември запасите от петрол в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са били 2,8 милиарда барела, което е с 374 милиона барела по-малко, отколкото по същото време миналата година, и е отражение на ограничените доставки от ОПЕК+.
Прогнозите не само на ОПЕК, но и на Международната агенция за енергията (МАЕ) и други източници сочат, че през тримесечията на идната година ще има свръхгпредлагане на пазара, заяви Баркиндо. По думите му това е още едно доказателство, че трябва да се внимава много при взимането на решения всеки месец.
ОПЕК е заинтересована да гарантира, че възстановяването на глобалната икономика ще продължи, подчерта Баркиндо в Абу Даби.


Тагове: петрол, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg