EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогнози за инфлация, валути & лихви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогнози за инфлация, валути & лихви

mail10:00 | 27.03.2015прегледи 1787 коментарикоментари 0


Министерство на финансите публикува „Финансов сектор: оценки и очаквания". Изданието включва преглед на дейността на българските финансови посредници през четвъртото тримесечие на 2014 г. и очакванията им за ключови макроикономически показатели през първото тримесечие на 2015 година.

Текуща икономическа ситуация и икономически растеж
Съвкупната оценка на текущата икономическа ситуация и растежа на икономиката се подобрява спрямо предходното издание и по двата показателя, но остава леко неблагоприятна. По-позитивното отношение на анкетираните може да се свърже с относително доброто представяне на икономиката през последното тримесечие на 2014 г., въпреки лекото забавяне на годишния темп на икономически растеж спрямо предходните две тримесечия. Резултатът от запитването като цяло съвпада и с отчетената позитивна динамика на голяма част от краткосрочните бизнес-индикатори и индикаторите за потребителско доверие в началото на календарната година.

Инфлация
Очакванията на финансовите посредници за годишния темп на инфлацията през първото тримесечие на 2015 г. се понижават спрямо предходното тримесечие. Въпреки минимално отрицателния общ резултат в това издание, той остава много близо до неутралното очакване и показва по-скоро запазване темпа на дефлация за периода. Възможно е очакванията на анкетираните да се окажат леко песимистични. Дефлацията се запази и в началото на текущата година, но под влияние най-вече на външни фактори (международните цени на петрола и обезценката на еврото спрямо долара), спадът при цените на потребител започна да се забавя през февруари.

Заетост
Очакването на участниците в анкетата по отношение на изменението на заетостта на годишна база през първото тримесечие на 2015 г. се подобрява в сравнение с предходното тримесечие и е много близо до неутралното. По-позитивният резултат от отговорите може да се свърже с подобрението на оценките за икономическата среда и растежа, както и с положителното развитие на пазара на труда през 2014 г. Същевременно, все още предпазливата оценка на финансовите посредници вероятно може да се обясни със забавянето на възходящите тенденции при заетостта през последното тримесечие.

Валутен курс
Финансовите посредници засилиха в значителна степен очакванията си за поскъпване на щатския долар спрямо еврото (респективно лева) през първите три месеца на 2015 г. спрямо края на предходната. Прогнозите им се сбъднаха в пълна степен, след като за изминалото време от началото на годината поевтиняването на единната европейска валута се ускори съществено. Основният фактор за това остава противоположната посока на паричните политики на Федералния резерв и Европейската централна банка. Фед даваше последователни сигнали за скорошно начало на мерки за затягане на паричната политика след добрите сигнали за развитието на американската икономика. От своя страна, ЕЦБ продължи да разхлабва своята посредством новата си политика на количествени улеснения с цел ограничаване на дефлацията и опит за косвено стимулиране на икономиките в еврозоната.

Основен лихвен процент
Очакванията на финансовите посредници са, че нивото на основния лихвен процент леко ще се понижи през първото тримесечие на 2015 г. Тези прогнози се реализираха, тъй като през януари 2015 г. ОЛП се понижи до 0.01 от 0.02 през декември и запази тази понижена стойност и през следващите два месеца. Ликвидността в банковата система продължи да нараства, достигайки исторически най-високи нива, докато търсенето на кредити остана слабо.

Лихвени проценти по депозити и кредити
Финансовите посредници засилиха очакванията си за понижение на лихвените проценти по кредити и депозити спрямо последното тримесечие на 2014 г. Високата ликвидност на българските банки, исторически най-ниските нива на междубанковия пазар, както и слабото търсене на кредити продължават да бъдат сред факторите, имащи съществено влияние върху пазарните лихви по кредити и депозити.

Още от изданието „Финансов сектор: оценки и очаквания" можете да прочетете тук. Изданието включва преглед на дейността на българските финансови посредници през четвъртото тримесечие на 2014 г. и очакванията им за ключови макроикономически показатели през първото тримесечие на 2015 година.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. Индикаторът на икономическата активност (ИИА) в България се понижи спрямо предходните три месеца, но остана на положителна територия, обусловен от положителната, макар и отслабена, циклична позиция на икономиката. Дългосрочният компонент беше отрицателен и въпреки че се подобри, продължи да бъде ограничаващ фактор за нарастването на стопанската активност в страната. Всички, включени в ИИА променливи допринесоха за влошаването на общата циклична позиция на икономиката, с по-голям принос от страна на показателите, отразяващи активността на вътрешната икономическа среда. Влошаването на бизнес цикъла в еврозоната от второто тримесечие на годината също оказа влияние, но в края на 2014 г. и през първите месеци на 2015 г. цикличната позиция на основните търговски партньори на страната започна да се повишава. Това се очаква да повлияе положително върху икономическата активност в страната след средата на 2015 година.

Пълния текст на изданието можете да намерите тук.

Източник: Министерството на финансите
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg