EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогнозата на ОИРС за умерен световен ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогнозата на ОИРС за умерен световен ръст

mail13:30 | 25.05.2023прегледи 532 коментарикоментари 0


Съвкупният брутен вътрешен продукт на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се е повишил с 0,4 на сто през първото тримесечие на 2023 г., спрямо предходното четвърто тримесечие на 2022 г., когато също нарасна с 0,2 на сто. Това показва най-новите статистически данни на ОИСР.

За същия период страните от Г-7, които също са и членки на ОИСР, са постигнали икономически растеж от 0,3 на сто. Докато през октомври – декември 2022 г. икономиките на Канада, Япония и Франция стагнираха, то сега на тримесечна основа те се разширяват съответно с 0,6 на сто, 0,4 на сто и 0,2 на сто.

В Япония растежът на БВП е бил подкрепен от 0,7 на сто увеличение на общото вътрешно търсене (което включва инвестиции в запаси), докато продължаващ спад на търговското салдо е натежало негативно на растежа. Във Франция нетният износ е бил основен двигател на растежа, отразявайки увеличение с 1,1 на сто на износа и спад с 0,6 на сто на вноса.

Италия също се е завърнала към растежа, като италианският БВП се е увеличил с 0,5 на сто, след като се сви с 0,1 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година. Растежът на италианския БВП е бил подкрепен от общото вътрешно търсене и нетния износ.

След свиване с 0,5 на сто през предишното тримесечие, през първото тримесечие икономиката на Германия нито е нараснала, нито се е свила, (т.е. е била в стагнация), показват още данните на ОИСР. Инвестициите и износът на страната са се увеличили, докато частното потребление и държавните разходи – са намалели.

Растежът на БВП на САЩ се забавил до ръст с 0,3 на сто през първото, в сравнение с 0,6 на сто през предишното, последно тримесечие на миналата година. По-бавният растеж на БВП е отразявал намалените инвестиции в запаси, въпреки ускоряването на растежа на частното потребление до 0,9 на сто през първото тримесечие, в сравнение с ръст от 0,3 на сто през предходното тримесечие.

Икономиката на Великобритания е нараснала 0,1 на сто през първото тримесечие на годината на тримесечна база, повтаряйки резултата си от предходното тримесечие. Спадът на британските държавни разходи и увеличаването на търговския дефицит са забавили растежа.

От държавите от ОИСР, които са в най-голяма географска близост до войната в Украйна, БВП през първото, отнесено към предходното четвърто тримесечие, се e свил допълнително в Литва (-3 на сто спрямо -0,5 на сто през октомври – декември 2022 г.).

Производството на стоки и услуги в Унгария също е намаляло – с 0,2 на сто, докато през предишното тримесечие спадът е бил по-значителен – с 0,6 на сто.

Рязко възстановяване на икономическия си растеж е отчела Полша. Полската икономика е била с 3,9 на сто нагоре през първото тримесечие, отнесено към последното тримесечие на миналата година, когато се сви с 2,3 на сто отново на тримесечна основа.

Сред другите страни от ОИСР, за които има налични данни, за същия период Португалия e регистрирала най-силен ръст на БВП (+1,6 на сто), следвана от Колумбия (1,4 на сто), Мексико (1,3 на сто) и Финландия (1,1 на сто). Противно на тях икономическото производство на Ирландия е отслабнало с 2,7 на сто.

Като се вземе предвид кумулативният растеж на икономиките за периода от четвъртото тримесечие на 2019 г. до първото тримесечие на 2023 г. данните сочат, че БВП на Великобритания е останал с 0,5 на сто по-нисък в сравнение с тримесечието, предхождащо пандемията от КОВИД-19. Подобно на британската икономика, в Германия икономическото производство е останало с 0,1 на сто под нивата си, отчетени през последното тримесечие на 2019 г.

Икономиката на България, която цели да се присъедини към ОИСР, отбеляза увеличение с 0,4 на сто през първото тримесечие на настоящата година спрямо последното на 2022 г., забавяйки леко темпа си на растеж спрямо четвъртото и третото тримесечия на 2022 г., когато нарастваше с по 0,5 на сто, показват данни на Националния статистически институт.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg