EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогноза:САЩ и Европа с рецесия, Китай не

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза:САЩ и Европа с рецесия, Китай не

mail08:40 | 30.06.2023прегледи 693 коментарикоментари 0


Очаква се икономиката на САЩ да се свие през четвъртото тримесечие, след което ще последва "година на свиване и рецесия в Европа през 2024 година". Това показват заключенията от доклад, посветен на световните икономически перспективи, на британския инвестиционен мениджър "Ейч Ес Би Си Асет Мениджмънт" (HSBC Asset Management), дъщерно дружество на банковия гигант "Ейч Ес Би Си" (HSBC), съобщи Си Ен Би Си.

Докато фискалната и паричната политика не са в синхрон с пазарите на акции и облигации, предупрежденията за рецесия в много икономики "мигат в червено", предупреждават експертите.

Макар и някои части от икономиката да са останали устойчиви досега, балансът на рисковете "клони към значителна опасност от рецесия". Тези процеси в Европа изостават от темпото си в САЩ, но на макрониво като цяло перспективата е подобна, коментира Джоузеф Литъл, глобален главен стратег в "Ейч Ес Би Си Асет Мениджмънт".

"Вече сме в лека рецесия по отношение на печалбите и корпоративните неизпълнения също започнаха да се увеличават", добавя Литъл.

По думите му има и положителни сигнали, каквито се явяват очакванията, че високата инфлация може да намалее относително бързо. Това ще създаде възможност за спад на лихвените проценти.

Въпреки политиката за увеличение на лихвите, възприета от централните банки, и очевидната устойчивост на инфлацията, особено основната, в доклада се посочва, че се очаква Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да намали лихвите си преди края на 2023 г. - ход, който ще последват и Европейската централна банка и "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) през 2024 година.

Според Литъл обаче централните банки няма да могат да намалят лихвите, ако инфлацията остане значително над целевите нива, каквато е към момента в редица големи икономики.

"Перспективите пред рецесията приличат повече на икономическия спад от началото на 90-те години, като основният ни сценарий сочи намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1-2 на сто".

Литъл предположи, че рецесията няма да бъде достатъчна, за да "прочисти" целия инфлационен натиск и следователно развитите икономики ще са изправени пред период на "малко по-висока инфлация и лихвени проценти с течение на времето".

Тъй като Китай излиза от период на строги мерки за борба с разпространението на КОВИД-19, изследователите на "Ейч Ес Би Си Асет Мениджмънт" посочват, че високите нива на вътрешни спестявания на китайските домакинства трябва да продължат да подкрепят вътрешното търсене.  

Сравнително ниската китайска инфлация предполага по-нататъшно облекчаване на паричната политика и растежът на БВП "трябва лесно да надхвърли" скромната цел на китайското правителство от 5 на сто за 2023 година.

Заедно с Китай, отбелязва Литъл, Индия е основен двигател на макрорастежа през 2023 г., тъй като индийската икономика се е възстановила от пандемията на фона на възраждащите се потребителски разходи и стабилния сектор на услугите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg