EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогноза: 6% ръст на БВП на Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: 6% ръст на БВП на Китай

mail11:45 | 23.02.2023прегледи 924 коментарикоментари 0


Инвестиционните банки и международните организации, които следят икономическите показатели на всяка страна повишават прогнозите си за икономическия растеж на Китайската народна република през 2023 година след впечатляващото възстановяване на страната след Ковид.

Според някои икономисти тази година БВП на Китай ще нарасне с 6 %, което ще се дължи, както на правителствените политики в полза на растежа и отварянето на страната след успешната борба с Ковид, така и на нарастващото потребление на вътрешния китайски пазар, например, на фона на Китайския пролетен фестивал, съобщи Радио Китай.

Според МВФ китайската икономика ще се разшири с 5,2 % през тази година, което е завишаване на прогнозата с 0,8 % спрямо това, което организацията предвиждаше през октомври 2022 година. "Моргън Стенли" от своя страна увеличиха прогнозата си за растеж на КНР от 5,4 на 5,7 %.

Смята се, че световната икономика ще е с по-слаби показатели през 2023 година, отколкото през 2022 година. Така например, според МВФ глобалният растеж тази година ще е 2,9 %, а по-специално половината от него ще се дължи на Китай и Индия, докато Съединените щати и Европейският съюз ще отговарят само за една десета от него.

Значението на Китай ще е още по-голямо, защото успешното икономическо възстановяване, което се очертава пред страната, ще повлияе позитивно и на държавите, които са търговски, икономически и инвестиционни партньори на КНР.

Съвсем разбираемо е, че Китай, който представлява 18,5 % от глобалната икономика, няма как да не повлияе на целия свят. Днес Китай представлява 30 % от производствената инфраструктура на света.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg