EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Прогноза: 5% ръст на цените на жилищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: 5% ръст на цените на жилищата

mail19:10 | 10.06.2019прегледи 614 коментарикоментари 0


Покачване на цените на жилищата в София с до 5% през 2019 г., прогнозират членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи. Организацията обединява водещи строително-инвестиционни компании, опериращи предимно на територията на Столична община. Като съществен фактор за ръста строителните предприемачи определят покачването на себестойността на строителния продукт, двойното увеличение на цената на терените и нарастващите разходи, свързани с административните услуги.

„Изчисленията ни сочат, че малко над 50% от крайната цена на жилищата се формира именно от самото строителство, в което обаче се включват инвестиции в прилежаща инфраструктура и изграждане на комуникационни мрежи. Макар допълнителните вложения в инфраструктурата да не са изрично заложени в нашите задължения, изпълнението им има ключова роля за успешното реализиране на проектите и за подобряването на градската среда", казва Камен Пенков, член на НАСП.

По думите му повишаването на цената на труда също оказва влияние върху крайния продукт. За последните 10 години възнагражденията в строителния сектор са нараснали почти два пъти, показва статистиката на НСИ.

По отношение на развитието на жилищния пазара в София от НАСП посочват, че голям процент от жителите на града все още обитават остарелия сграден фонд, което провокира устойчивото търсене на жилища ново строителство. Броят на издадените строителни разрешения в столицата расте - с почти 25% повече са планираните жилищните единици през първото тримесечие на 2019 спрямо 2018. Въведените в експлоатация нови жилища пък се увеличават двойно, сочат данните на НСИ.

„Предвид балансирания пазар, който наблюдаваме в момента, очакваме поскъпването на жилищните имоти да бъде около нивата на инфлацията и да не надвишава 5% на годишна база. Секторът навлиза в една по-зряла фаза, в която купувачите и продавачите сключват сделки без да се налага сериозен компромис от двете страни", уточнява Христо Чепишев, член на НАСП.

Въпреки че през последните 2 години цените нарастваха с над 10%, жилищата у нас остават сред най-достъпните в Европа. По данни на Numbeo - най-голямата в света база данни с актуална информация за условията на живот, както и изчисления на икономисти, жилищният пазар в София заема водеща позиция в отношението на средния месечен доход към средната цена на квадратен метър жилищна площ за града. За България показателят е 0.6, докато на Стария континент той е под 0.1.

„За съжаление тенденцията у нас е за влошаване на този показател. В резултат от все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции, нашата дейност значително се затруднява и крайният продукт се оскъпява. Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище", казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Осезаема промяна в данъците и таксите, съпътстващи строителния процес, отчитат  членовете. Заради продължаващото поскъпване на тротоарното право, в някои квартали на столицата таксата вече надвишава наемите в търговските центрове. Сред примерите е и новосъздадената такса за частично ползване на уличното платно, която се формира за единица площ на час.

„Принудени сме да плащаме такси към частните експлоатационни дружества, за да получим изходни данни при стартирането на нов проект. Тези такси обаче не се контролират от държавата. Вярваме, че този тип информация трябва да бъде със свободен достъп не само за инвеститорите, но и за всички граждани", пояснява Мартин Драгоев, член на НАСП.

От Асоциацията считат, че въвеждането на електронно строително разрешение е една от най-наложителните мерки в жилищното строителство. То дава възможност за електронна връзка между всички общински и държавни органи, компетентни по съответната документация.

„По примера на съседни страни като Македония и Сърбия, където успешно се прилага този метод, вярваме, че въвеждането му у нас значително ще улесни процедурите в сектора. Ще има възможност строителните книжа да се проследяват в реално време, с което ще се облекчи работата и на двете страни - както на инвеститорите, така и на администрацията", уточнява Георги Шопов.

Друга важна стъпка, за която настояват членовете на НАСП, е приемането на „мълчаливото съгласие" при определени етапи от административния процес. Според тях то ще ускори изпълнението на процедурите, тъй като в момента част от дейностите се бавят заради липсата на становище, а не от фактически обоснован отказ.


Тагове: жилища, цени
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965