EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверки при изкупуване на розово масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверки при изкупуване на розово масло

mail07:10 | 08.04.2024прегледи 514 коментарикоментари 0


МЗХ ще организира проверки на пунктовете за изкупуване и на дестилериите за розово масло, както и за наличието на договори за изкупуване, както изисква Законът за маслодайна роза, съобщава МЗХ след Консултативния съвет по маслодайната роза.

Проверките ще се осъществяват съвместно с НАП, Агенцията по труда и областните дирекции "Земеделие" в областите, където се отглежда маслодайна роза. 

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев подчерта значението на самоконтрола и контрола в сектора, както и необходимостта да бъдат обучени експерти, които да участват в проверките. 

По искане на браншовите организации Консултативният съвет реши да бъде възстановена работната група, която да предложи промени на Закона за маслодайната роза и  да изготви Стратегия за развитие на сектора.

Във връзка с недостига на работна ръка за прибиране на реколтата и проблемите с еднодневните трудови договори, които производителите срещат, бе решено МЗХ да обсъди въпроса с Министерството на труда и социалната политика. Бяха разгледани кандидатурите на организации, които искат да се включат в съвета.

По данни на дирекция "Растениевъдство" към 7 март 2024 г. в регистъра на розопроизводителите фигурират 2943 розопроизводители, с регистрирани 5367 ха площи, съгласно Закона за маслодайната роза.

Регистрираните преработватели са 67, а 53 са регистрираните обекти за преработка на розов цвят. В кампанията за директни плащания през 2023 г. са заявени за подпомагане 4 375,19 ха с маслодайна роза и 4076 парцела. Броят на земеделските производители е 1235.

За през 2023 г. от България са изнесени 1370 кг розово масло на средна експортна цена от 9168 евро/кг. Основно експортът е насочен към САЩ, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция. Внесени са 79 кг с произход от Турция и Китай. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg