EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проблемът не е в цената на розовия цвят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проблемът не е в цената на розовия цвят

mail12:02 | 21.05.2018прегледи 1839 коментарикоментари 0


Основният проблем при розопроизводителите е изключително голямата реколта. Всяка розоварна трябва да преработи за деня получения розов цвят. По-скоро проблемът е във възможността да се изкупи розовият цвят, а не в цените. Проблем са и многобройните земеделци, които нямат договори. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в сутрешния блок на БНТ.

Дестилериите изкупуват над 150% от дневни си капацитет и много от цвета реално не се преработва, защото той губи своите качества. 1 килограм розово масло се получава от около 3 тона розов цвят, коментира Порожанов.

По отношение на дестилериите те са някъде около 30-40.

Дестилериите, които преработват розов цвят ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана ясно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати. 
Проблемите тази година са следствие от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на ръст на насажденията с 22% за последните 2 г. и добри климатични условия. Освен това има и значителни количества непродадено розово масло от миналата година. Това е довело и до натиск върху изкупните цени и намалението им спрямо предходни години. 
Министерството не може да определя изкупни цени, но моят апел към преработвателите е тя да покрива себестойността и не по-малко от минимална печалба за производителите, каза министър Порожанов. За да бъдат подпомогнати стопаните в кризисната ситуация ще бъде отпусната и държавна помощ „де минимис“. Тя обаче може да бъде предоставена само на регистрирани земеделски производители. 
Всички участници в срещата се обединиха за нуждата от регулация по веригата на производството и преработката на рози. За целта предстои да бъде подготвен законопроект за розата, който да бъде приет с максимален консенсус от всички политически сили в Народното събрание.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg