EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проблеми с нова АЕЦ във Финландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проблеми с нова АЕЦ във Финландия

mail17:45 | 24.11.2022прегледи 624 коментарикоментари 0


Очаква се финландският ядрен реактор „Olkiluoto 3“ да започне да произвежда електроенергия поне до края на януари, съобщи операторът TVO. Миналият месец беше открита повреда. "Разследването на повредата в помпите за вода на „Olkiluoto 3“ ще продължи още няколко седмици и нейното въздействие върху графика не може да бъде оценено", се казва в изявление на TVO, цитирано от АФП.

Очакваше се реакторът да бъде пуснат в експлоатация през декември след години на отлагане. През октомври TVO съобщи, че по време на техническото обслужване е открита повреда в помпите за вода, разположени на турбинния остров на „Olkiluoto 3“.

Финландия очаква да разчита на новия реактор EPR на „Olkiluoto“ след спирането на вноса на електроенергия от съседна Русия.

Проблемите с новата ядрена централа се появиха точно когато зимата се спусна в Европа, със страхове от недостиг на енергия след нахлуването на Русия в Украйна.

„Olkiluoto 3“ е най-мощният реактор в Европа и третият в света. На 30 септември той за първи път достигна пълния си капацитет. По онова време той произвеждаше около 20 % от електроенергията на Финландия и 40 %, когато към него бяха добавени двата съществуващи реактора „Olkiluoto“ 1 и 2. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg