EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Проблематични" инвестиции на ЧЕЗ в България и Албания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Проблематични" инвестиции на ЧЕЗ в България и Албания

mail11:08 | 05.04.2010прегледи 1476 коментарикоментари 0


Чешката енергийна група ЧЕЗ  определя инвестициите си в България и Албания като проблематични, а тази в Румъния като добре работеща. Затова говори в интервю за в. Financial Times изпълнителният директор на компанията Мартин Роман. Фирмата ще ограничи вложенията си в чужбина, като ще се съсредоточи в ядрени проекти в Чехия и Словакия. Обявените намерения са обрат в стратегията на фирмата, която от 2004 г. започна агресивна експанзия в Централна и Източна Европа, като купи централи, мини и електроразпределителни дружества от Турция  и Албания до България и Полша.
Сигнали за преоценка на мястото на чешката държавна компания в региона идват пред последния месец. Тогава чешкият в. "Лидове новини съобщи, че ЧЕЗ среща все по-големи трудности на балканския пазар поради проблемите с плащането на изразходваната електроенергия на румънските и българските предприятия и кражбите на ток в Албания. Въпреки че поради глобалната икономическа криза все повече потребители в Румъния и България закъсняват с плащането на сметките за ток, все пак това не е най-големият проблем на ЧЕЗ. В Албания компанията губи от "нелегални" потребители, невероятните 38 процента от електроенергията в мрежата. В Румъния се крадат 12 процента от общата електроенергия на ЧЕЗ. Въпреки проблемите с плащането на Балканите ЧЕЗ завърши миналата година с печалба 1,9 милиарда евро, което е с 9,5 процента повече от 2008 г.
ЧЕЗ ще напусне България и е в процес на преговори за продажба на бизнеса си в България на руски инвеститор, стана ясно от публикации в медиите преди повече от две седмици. Това съобщение бе опровергано от централата на компанията в Прага.
"За петте години в България ЧЕЗ инвестира само в разпределителната мрежа 368 милиона лева, от които 94 милиона лева през 2009 г. За следващия едногодишен период компанията предлага да удвои инвестициите си в сравнение с предходната година. Сега в структурите на ЧЕЗ работят 4300 души, като компанията осигурява надеждно електричеството в 10-те области на Западна България", се посочва в съобщението.
Според регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера, за инвеститорите в енергийния сектор ситуацията в момента е трудна и вече е станало ясно, че някои обмислят възможности за оттегляне от страната. "ЧЕЗ няма такова намерение и ще продължи да работи за развитие на бизнеса си в България, както и да инвестира в страната. Надяваме се, че заявените от новото българско правителство намерения за ускоряване на процеса по либерализация на енергийния пазар ще допринесат за подобряването на бизнес климата в сектора", заявява той.
ЧЕЗ е собственик на електроразпределителните дружества в София, София област и Плевен, както и на ТЕЦ Варна. Освен на намаления интерес към активи в чужбина, компанията се позовава на „политически и икономически натиск“ като причини за фокусиране върху инвестиции по-близо до чешкия пазар.

 


 


Тагове: ЧЕЗ, инвестиции
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg