EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пробив:Ядреното споразумение Иран & шесторката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пробив:Ядреното споразумение Иран & шесторката

mail10:21 | 14.07.2015прегледи 2751 коментарикоментари 0


Има споразумение между Иран и шесторката по ядрената програма на Техеран. Това съобщи дипломатически източник, цитиран от BBC. Споразумението ще бъде обявено във Виена, където се водиха преговорите между Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, известни като шесторка. Проектът за ядрено споразумение между Иран и шесторката предвижда инспекторите на ООН да получат достъп до всички подозрителни ядрени обекти, включително военните, въз основа на консултации между шестте държави и Техеран. Това предаде Ройтерс.
След като споразумението бъде сключено, Съветът за сигурност на ООН ще приеме резолюция по иранския ядрен проблем, в най-добрия случай още този месец. Двете страни по споразумението ще започнат да го изпълняват в първата половина на 2016 г. - Иран ще започне да ограничава ядрената си програма, а санкциите срещу него ще бъдат отменени.
Церемонията по приемане на споразумението за иранската ядрена програма се очаква да се състои тази сутрин в централата на ООН във Виена, след пленарно заседание на делегациите. Това предаде агенция ТАСС, като цитира дипломатически източник. Заседанието ще започне в 11 часа българско време, съобщи Ройтерс, като цитира иранската агенция Фарс. Сключване на споразумение е възможно днес, каза преди  това иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Ройтерс информира, че Зариф и шефката на европейската дипломация Федерика Могерини ще прочетат обща заключителна декларация за преговорите. Според дипломатически източник Иран и Международната агенция за атомна енергия са се споразумели за план, по силата на който да уредят до края на годината нерешените въпроси по възможните военни измерения на досегашните ядрени разработки на Техеран. Източник на агенция ТАСС съобщи, че Евросъюзът ще замрази санкциите срещу Иран до края на годината и ще бъде съгласувано пълната им отмяна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg