EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пробив в отношенията България/Македония + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пробив в отношенията България/Македония + видео

mail06:45 | 21.06.2017прегледи 1508 коментарикоментари 0


Македония ще разчита на помощ от България за влизане в НАТО и след това в ЕС, каза пред журналисти в МС днес премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския си колега Бойко Борисов. Текстът на договора за добросъседство между България и Македония е почти готов, ще бъде изчистен до 2 август и тогава ще бъде подписан в Македония при общо честване на Илинден, допълни Заев.
     Двамата премиери отидоха да се поклонят на паметника на цар Самуил в София.
     На срещата е решено улица в Скопие да носи името на Желю Желев, а в София има улица с името Борис Трайковски, бивш президент на Македония, съобщиха Борисов и Заев.
    Това е исторически момент, след визитата ми в Брюксел, първото ми посещение е в София, за да получим подкрепа и помощ за членство в ЕС и в НАТО, каза Заев.
      Днес поискахме от България да ни помогне с опита в усвояването на европейските фондове. Македония има малко европрограми но се надяваме да отворим още и България може да ни помогне със своя ценен опит, каза Заев и още веднъж потвърди че Македония има желание да открие преговори за членство в ЕС и да стане член на НАТО.
   Позволете ми да поздравя моя колега Зоран Заев, защото след тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония има спокойствие, каза Бойко Борисов. Македония има исторически шанс да направи така, че гражданите й да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС и обединените Балкани минава през вътрешнополитическа стабилност и решаване на проблемите, посочи българският премиер. Жизненоважна е инфраструктурната свързаност чрез жп линии и магистрала между Скопие и София. Това ще отвори Македония във всички посоки, каза Борисов. Ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да решим всички проблеми, защото  дестабилизацията на Македония означава дестабилизация и на нашите граници, каза Борисов. Ние сме за единна Македония и за членството й в НАТО и в ЕС, заяви Бойко Борисов.
    Голям проблем е общото празнуване на историята и затова отиваме днес на паметника на цар Самуил, защото това е нещо, което може заедно да честваме. Можем заедно да се радваме и на делото на светите братя Кирил и Методий, вместо то да е повод на раздор, каза Борисов и добави, че затова и ще отиде в Македония на Илинден. Убеден съм, че ако се съсредоточим върху инфраструктурните проекти след 10 - 15 години и Балканите и нашите взаимоотношения ще са други, каза Борисов.
   По договора за добросъседство сме много близко да краен резултат, остават малко текстове да бъдат прецизирани. Това е добре и за Брюксел, и за нашите граждани, каза Борисов.
   Македония има европейско бъдеще и съм много щастлив, че имаме такъв приятел като премиера Бойко Борисов. Имаме нужда и от помощта от приятелска Гърция, каза премиерът на Македония. Западните страни искат да видят, че ние си помагаме и си подаваме ръка, където можем, каза Заев. Македония затваря глава на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще на всички. Историята може да ни сближи, не да ни разделя. Страната, която първо ни призна, направи първата стъпка към нашите аспирации за бързо  присъединяване към НАТО и ЕС, каза Зоран Заев.
    Ако Македония поиска, можем да й помогнем -  всичко зависи от политическия й елит, каза Бойко Борисов. Когато те свършат своята работа, помощта идва от само себе си, добави той. Договорът за добросъседство върви към финализиране. Има един детайл, да се види дали е проблем подписването на договора на македонския език. Това, което правим сега, покланяне към общата история, е по-ценно от всеки договор, каза Зоран Заев.
      Детайлите са важни не за днес, а за следващите поколения, каза Бойко Борисов. Има думи, които могат да имат различно тълкуване. В конституцията на Македония е записано, че договорите се подписват на македонски език. Трябва да се реши какво значи обща история и за кой период. Различните историци определят различни периоди, но от 1901 г. Македония има различна история, която не е обща с тази на България, каза Борисов. Честването на Тодор Александров може да бъде повод за радост и от двете страни на границата, това се отнася и за Никола Вапцаров, посочи Борисов.   
      По-близък народ ние нямаме и затова, когато историците ни предложат термини, с които да гарантираме бъдещето, ще дадем добър пример на другите страни на Балканите и да отворим пътя на Македония към Европа и НАТО, каза още Борисов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092