EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Приятели & врагове на Турция в сирийския конфликт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приятели & врагове на Турция в сирийския конфликт

mail10:35 | 23.02.2016прегледи 1734 коментарикоментари 0


Турция обвинява някои от враговете си, че са извършили самоубийствения атентат в Анкара в сряда, отнел живота на най-малко 28 души. Премиерът Ахмет Давутоглу стовари вината за атаката върху кюрдската милиция в Сирия, турската нелегална кюрдска бунтовническа групировка и сирийското правителство. Следва преглед на приятелите и враговете на Турция в сирийския конфликт:
        КЮРДСКАТА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ (ПКК): Базирана в Турция, тази групировка е ангажирана в ожесточена борба за кюрдска автономия в Югоизточна Турция. В по-общ план тя се бори за независима държава Кюрдистан, която би се състояла от Южна Турция и северните части на Ирак и Сирия. Конфликтът, който е отнел живота на над 40 хиляди души, се засили през юли. ПКК е смятана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.
        СИЛИТЕ ЗА ЗАЩИТА НА НАРОДА (СЗН): Базирани в Сирия, тези сили са преобладаващо кюрдското въоръжено крило на сирийската Партия "Демократичен съюз". Те бяха формирани като милиция през 2004 г., за да се сражават срещу сирийските правителствени сили, а Турция ги обвинява, че са свързани с ПКК. След началото на войната, СЗН съсредоточиха в голяма степен усилията си в борбата срещу "Ислямска държава", което доведе до обвинения от Турция, че са свързани със сирийското правителство. СЗН са доминиращ фактор в подкрепяния от САЩ военен съюз, съставен от кюрдски, арабски и християнски бойци, известен като Сирийски демократични сили, който в момента е главната сила в борбата срещу ИД. СЗН възникна от една от най-ефективните милиции, сражаващи се в Сирия, и предизвиква притеснения в Турция, че може да представлява дългосрочна заплаха за нейната територия.
        ПЕШМЕРГИ: Базирани в Северен Ирак, тези сили служат като армия на автономния регион Кюрдистан. Получават значителна помощ от САЩ, Германия и други западни страни в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак. Турция, членка на НАТО, се радва на близки икономически отношения с автономния район Кюрдистан, но все пак е подозрителна към връзките на пешмергите с кюрдски групировки в Турция и Сирия.
        "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА": Най-известната ислямистка екстремистка групировка, сражаваща се в Сирия и Ирак. Анкара твърди, че ИД е извършила нападения в Турция, а турската армия бомбардира позиции на ИД. Кюрдите, Сирия и Русия обаче твърдят, че турското правителство е давало възможност на бойци на ИД да се движат свободно в Турция като противовес на сирийските кюрди.
        СИРИЙСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО: Връзките между Анкара и Дамаск, белязани от лично приятелство между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и сирийския президент Башар Асад, се влошиха след кампанията на Сирия против опозицията през 2011 г. В по-ново време Турция насочи гнева си и към Русия, след като Москва започна да осигурява военна помощ на сирийското правителство. Като член на НАТО обаче Анкара даде на своите съюзници - включително на САЩ - разрешение да използват военновъздушната база Инджирлик за удари срещу ИД, която се бори срещу сирийското правителство.
        АХРАР АШ ШАМ - Крайно консервативна групировка в Сирия, която се радва на подкрепата на Турция в борбата си срещу правителството на Асад. Анкара я смята за приемлива ислямистка сила в сравнение с ИД. Коридорите за доставки на групировката по турско-сирийската граница биха били застрашени, ако СЗН успеят да си осигурят прилежащата територия по протежение на границата.
        /БТА/


Тагове: Турция, Сирия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098