EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Приходите - обвързани с качеството на услугата, предлага ДКЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приходите - обвързани с качеството на услугата, предлага ДКЕВР

mail13:21 | 02.02.2010прегледи 1009 коментарикоментари 0


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ преработва в момента методиката, която следи показателите на качеството на доставяната електроенергия и ако методиката бъде готова до 1 юли 2010 г., е възможно качеството на тока да бъде
обвързано с крайната цена още от този ценови период. Това коментира днес пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитира от БТА.
Лошото качество на тока ще сваля приходите на електроразпределителните дружества, а оттам и цените на тока към крайния потребител, обясни Семерджиев идеята на регулатора. Според него потребителите ще усетят със сигурност влиянието на качеството на тока върху крайните цени от 1 юли 2011 г.
Приходите на дружествата ще се обвързват с целеви показатели на качеството - продължителността на прекъсване и времето за отстраняване на аварии. Когато тези показатели са постигнати на 100 процента, то приходите на компаниите няма да бъдат намалени, ако обаче показателите не са постигнати, ще бъде отнеман част  от прихода на дадено дружество, защото ще се счита, че той е надвзет. Съществен проблем е, че при определянето на целевите показатели се е имало предвид средни показатели на европейски държави, а не са взети предвид конкретните условия в България, посочи Семерджиев.
Анализ на изпълнението на целевите показатели за качество на електроснабдяването ще се изготвя всяка година и ще влияе на цените на тока за следващия период, обясни още Семерджиев. 
Данните за 2009 г. в момента се обработват, каза той. ДКЕВР работи с електроразпределителните дружества, за да се уеднакви софтуера и начина на обработване на данните в трите дружества.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg