EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Присъдата по случая "Марио Николов" смущаваща

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Присъдата по случая "Марио Николов" смущаваща

mail14:15 | 27.09.2012прегледи 609 коментарикоментари 1


Можем да си извлечем поуки от случая "Марио Николов", заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер, след като се срещна с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов.

Кеслер коментира факта, че в края на миналата седмица Софийският апелативен съд оправда Марио Николов, съпругата му Мариана и още няколко души, подсъдими за пране на пари. "Има нещо притеснително в присъдата. Случаят беше и български, и германски, и имаше разследвания и в двете държави, той показва, че вече няма национални въпроси, има транснационални въпроси. По същия случай, имаше присъди и наказания в Германия, а става въпрос за едно и също събитие, и едни и същи доказателства", каза той.

"Присъдите не са нещо, което е Божия воля. Трябва да бъдат анализирани и ние от ОЛАФ ще го направим. Случаят започна след разследване на ОЛАФ и на Германия по същия случай. В този случай ще анализираме какво е постановено", заяви Кеслер.

Случаят е показателен за българската съдебна система и трябва да се разбере как е възможно по едни и същи доказателства едни лица в една държава да са осъдени, а в друга държава да има оправдателни присъди. Трябва да видим дали това е проблем на законодателството, или има липси в разследването в едната държава, или има проблем с капацитета на съдебната система, каза още директорът на ОЛАФ.

"Няма причини и никакъв смисъл да има за един и същи факт, две съдебни процедури. Това е загуба на ресурси и прави нещата много по-бавни и може да доведе, както в този случай до нечестно решение на съда. Или в Германия, или в България решението на съда е нечестно", смята той. "Този случай работи в полза на предложението в Договора от Лисабон и разработващото се от ЕК предложение да има за такива случаи европейски прокурор, който да отговаря и да има един единствен процес", добави експертът.

Ние знаем за случая "Белене". Разбирам, че това е важен случай за България, но това е и много актуален въпрос за ЕС. Въпросът вече е на вниманието на най-високото равнище в ЕК, каза още директорът на европейската служба за борба с измамите. По думите му, досега ОЛАФ не участва в този въпрос. "Нямаме компетенции, не сме инициирали действия по това. Той е извън нашата юрисдикция, но това не означава, че ЕК не следи случая", посочи Кеслер.

"За ЕС и ЕК, и за нас в ОЛАФ, България е ключова и важна държава. Това е така поради географското й положение и източната й граница. Поради тази причина тя има опит с транснационалната престъпност, засягаща финансовите интереси на Евросъюза и на европейските граждани", каза Джовани Кеслер. "България има добри постижения в борбата с контрабандата на цигари и тютюн в ЕС - това е явление, засягащо бюджета на нашите държави и на ЕС. До този момент ние имаме много добро сътрудничество със службите в България, особено с АФКОС", каза още директорът на ОЛАФ днес.

"Това, което мога да кажа на базата на опита на ОЛАФ, е, че сме установили през годините, че нараства капацитетът на българското следствие да реагира по отношение на транснационалната финансова престъпност и корупцията, засягащи европейските финансови интереси. Все повече стават разследванията и все повече се засилва сътрудничеството със службите на ЕС като ОЛАФ", добави той. /БГНЕС
 


 
Коментари
 
niko - 07-11-2012 г. 16:58:36

Ami kato ne mi xarecvate komintaragocp.jyrnalicti,da vi vkarvat v cadite v zatvora zashtoto, nqmate pari da im platite pod macata,i shte ce cetite za moq komentar.Cilna ypoziciq, za da ima demykraciq

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg