EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Природният газ с лек спад на цената

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Природният газ с лек спад на цената

mail13:05 | 02.08.2023прегледи 811 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за август от 59,67 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. Утвърдената цена е с 1,4 процента по-ниска от тази през юли. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

На проведеното открито заседание в края на миналия месец председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че първоначалните разчети предвиждаха 3-процентно поскъпване, но след започналия спад на цените на нидерландската борса през последните три седмици тази тенденция се промени в благоприятна посока.

КЕВР установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка. В ценовия микс за август е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB - Ай Джи Би), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 74,66 процента от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

"Булгаргаз" е подписал за август един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за август - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. август към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустраннитедоговори с индустриални клиенти.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg