EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приоритетните газови проекти на CESEC

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приоритетните газови проекти на CESEC

mail12:35 | 02.10.2017прегледи 6479 коментарикоментари 0


Заместник-председателят на ЕК, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете и министрите на енергетиката на 9 държави — членки на ЕС и на 8 договарящи се страни по Енергийната общност се срещнаха в Букурещ и се договориха да засилят регионалното сътрудничество, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕК.
Сътрудничеството в рамките на инициативата на Комисията за енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC), чието начало бе поставено през 2015 г., дава резултати чрез укрепването на солидарността и позволява по-сигурни и по-достъпни доставки на газ за гражданите и предприятията в целия регион. Тази четвърта по ред министерска среща на групата на високо равнище по CESEC [1] в Букурещ, представлява важен момент за целия регион, като създава нови измерения на солидарността, необходима за да се отговори на енергийните предизвикателства, пред които е изправена тази част на Европа.
Министрите подписаха Меморандум за разбирателство (МР), който допълва съществуващата инициатива CESEC. МР включва общ подход към пазарите за електроенергия, енергийната ефективност и развитието на енергията от възобновяеми източници. Той също така включва списък от приоритетни проекти за изграждането на взаимосвързан регионален пазар на електроенергия, както и специфични действия за увеличаване на енергията от възобновяеми източници и на инвестициите в енергийна ефективност в регион, който има огромен потенциал за растеж в тези сфери. Също така бяха договорени национални пътни карти за подобряване на търговските условия в региона.
На срещата беше поставено също така началото на две нови работни групи на операторите на газопреносни системи: първата, за изпълнението на реверсивния пренос по Трансбалканския газопровод, и втората, за така наречения „вертикален коридор“ между България, Гърция, Румъния и Унгария; като и двете работни групи ще се подпомагат от Европейската комисия.
През 2014 г. стрес тестовете, проведени от Комисията, показаха, че регионът е изключително уязвим при спиране на доставките на газ от своя най-голям и често единствен доставчик. За да разреши тези проблеми Комисията стартира през 2015 г. инициативата CESEC, с цел да се гарантира, че всички държави от Централна и Югоизточна Европа (Австрия, България, Гърция, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Хърватия) имат достъп до по-разнообразен микс от енергийни източници, и са добре свързани с останалата част на Европа.
Текущите приоритетни газови проекти по CESEC са: Трансадриатическият газопровод (газопровод от Гърция до Италия през Албания и Адриатическо море); Междусистемната газова връзка Гърция — България; Междусистемната газова връзка България — Сърбия; Модернизацията на газопреносната система на България; Модернизацията на газопреносната система на Румъния (част от коридора „БРУА“); Терминалът за ВПГ на о. Крък, Хърватия; и Преносната система за ВПГ към Унгария. Други възможни проекти включват: свързването на добития в морето румънски газ към румънската газова мрежа и модернизация на националната система; нов терминал за ВПГ в Гърция; както и междусистемната газова връзка Хърватия — Сърбия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg