EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приоритети за следващия програмен период

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приоритети за следващия програмен период

mail09:15 | 30.11.2012прегледи 618 коментарикоментари 0


Иновациите ще са гръбнакът на следващия програмен период, надявам се да успеем да получим повече средства за подкрепа на бизнеса. Това каза министър Делян Добрев по време на откриването на Третото издание на Международна конференция "Индустрия и иновации 2012", организирана от b2b Media. Той допълни още, че енергийната ефективност на предприятията също не е за подценяване, защото страната ни е на пето място в Европа по енергийна неефективност. Третият приоритет през следващия програмен период за ОП „Конкурентоспособност“ ще бъде подкрепата на производство и износ на продукти с висока добавена стойност. Министър Добрев обясни, че част от общата сума за иновации ще бъде под формата на ваучерна схема за фирмите. Когато фирмата вземе ваучера, тя ще отиде точно в това научно звено, което ще може да направи нещо полезно за компанията. Така средствата за иновации ще се насочат към науката, уточни министър Добрев.

Развитието на индустрията и иновациите е от съществено значение за икономиката през следващите години, затова правителството прави всичко възможно да привлича повече средства в тях. В годините преди кризата нашата икономика растеше благодарение на инвестиции във финансовия сектор, строителството и туризма, докато след 2009 г. икономиката ни придобива нов облик, обяви още министърът и посочи, че през последните години инвестициите в индустрията се запазват и са около 2 милиарда евро на година.
С промените в Закона за насърчаване на инвестициите се осигурява конкурентно предимство на секторите с висока добавена стойност. Министър Добрев уточни, че след влизане в сила на промените, в рамките на две години фирмите ще могат да получат обратно от държавата 17.4% от разходите си за човешки ресурси. Основното предизвикателство пред фирмите от ИТ сектора е подборът на все повече и по-добре подготвени млади хора. Заедно с представители на бизнеса и МОН се обсъждат възможностите за увеличаване на приема на студенти по компютърни специалности. През 2012 г. са връчени седем сертификата клас А и Б на български и чужди инвеститори, докато през изминалата година броят им е едва 4./МИЕТ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048