EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Приоритет: интерконекторите с Гърция, Сърбия, Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приоритет: интерконекторите с Гърция, Сърбия, Турция

mail10:10 | 16.08.2017прегледи 9790 коментарикоментари 0


Най-важният ни приоритет в сектора е гарантирането на енергийната сигурност на страната. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция за основните приоритетите от управленската програма на правителството в сектор „Енергетика“ за периода 2017-2020 година. Този документ ще даде визия за отрасъла до 2030 и с хоризот до 2050 година, уточни Петкова. „Той ще се осъществи чрез продължаване на проучванията в дълбоко Черно море. В изключително напреднала фаза са проучванията на блок Хан Аспарух, очакваме съвсем скоро да бъден даден старт на втория проучвателен сондаж“, обясни тя.

„Приоритетите ни до голяма степен продължават това, което успяхме да постигнем в сектора в рамките на предишния управленски мандат. Поехме сектора в изключително тежко финансово състояние, буквално във финансов колапс“, коментира Теменужка Петкова. „Успяхме с доста мерки, изключително голяма роля изигра и българският парламент, бяха направени важни промени в Закона за енергетиката, които позволиха секторът да бъде стабилизиран“, заяви тя. „В управленския си мандат ще надгражда това, което поставихме като основи в предишния управленски мандат“, обясни Теменужка Петкова. „Изключително важен елемент от енергийната сигурност на страната е изграждането на междусистемните връзки на България със съседните страни. Това са интерконекторите с Гърция, Сърбия, Турция и построената вече връзка с Румъния“, посочи министърът. „Без изграждането на липсващата инфраструктура няма как да гарантираме възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, няма как да се гарантира и енергийната ни сигурност“, каза още Теменужка Петкова.

До края на месец август ще бъде даден стартът на обществената поръчка за избор на изпълнител, който да направи предпроектно проучване за газоразпределителен център. „По проекта за изграждане на газоразпределителен център на територията на България работим с ЕК още от края на 2015 година. ЕК го подкрепя безапелационно, преди броени дни получихме писмо, в което комисар Мигел Каниете, заявява подкрепа за този проект. Комисията предостави финансиране за предпроектното проучване“, обясни Петкова  и допълни, че проучването ще даде отговор на няколко важни въпроса, свързани с чисто техническата част на концепцията, ще се даде яснота и за финансовите параметри на проекта. „Забавихме се известно време с възлагането на обществената поръчка, защото искахме от ЕК да ни бъде дадена възможност за промяна на параметрите“, коментира тя. „ЕК даде зелена светлина и в момента се променя техническото задание на обществената поръчка. Надяваме се в рамките на 6 до 7 месеца процедурата по подготовката на проучването да бъде приключена, което ще даде по-нататъшно развитие на този изключително важен проект“, каза още министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg