EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прилагаме фискалния пакт, но в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прилагаме фискалния пакт, но в еврозоната

mail11:40 | 02.03.2012прегледи 381 коментарикоментари 0


България ще приложи в цялост фискалния пакт от датата на присъединяването си към еврозоната. 25 от общо 27 европейски ръководители подписаха днес в Брюксел новия пакт на ЕС за бюджетната дисциплина, смятан за жизненоважен в борбата с европейската дългова криза, предаде DPA. Към документа не се присъединиха единствено Великобритания и Чехия.
Във връзка с решението на Народното събрание от 27 януари, обнародвано в Държавен вестник на 3 февруари, България възнамерява да приложи разпоредбите от Дял III от Договора за стабилност, координация и управление на икономическия и паричен съюз (фискалния пакт) след ратификация от Народното събрание. Това се посочва в изявление, направено от името на нашата страна по повод подписването на пакта днес в Брюксел. България възнамерява да приложи договора в неговата цялост от датата на присъединяването й към еврозоната, съгласно чл. 5 от Акта относно условията за присъединяване на България и Румъния, и промените в учредителните договори, се посочва в изявлението.
Решението за увеличение на постоянния спасителен фонд на еврозоната може да бъде взето още този месец, заяви преизбраният за втори мандат председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. В Брюксел се провежда среща на върха, на която по-късно в петък ще бъде подписан пакта за фискална дисциплина. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че е време да се премине от режим на криза към режим на растеж. В документ, разпространен от Международния валутен фонд, се посочва, че страните от еврозоната трябва да предприемат решителни действия в различни посоки за успешния изход от кризата. В документа се отбелязва и необходимостта от бюджетна консолидация. В статия за "Уолстрийт джърнъл", американският министър на финансите Тимъти Гайтнър предупреди да не се изпада в "амнезия за финансовата криза" през 2008 година и че реформите, гласувани през 2010 година, "си заслужават да се бори човек за тях, за да ги запази".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055