EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приключиха изборите в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приключиха изборите в САЩ

mail10:29 | 07.11.2018прегледи 989 коментарикоментари 0


Демократическата партия на САЩ успя да вземе от републиканците най-малко 23 места на изборите за Камарата на представителите - долната камара на Конгреса, предаде  Асошиейтед прес. Това проправя път пред демократите за спечелване на необходимото мнозинство от 218 места в Камарата. Ако това се случи, демократите ще получат контрол върху нея за първи път от осем години.

Демократите спечелиха губернаторските постове в Калифорния, Канзас и още няколко американски щата, но не успяха да спечелят важните губернаторски битки в щатите Флорида и Охайо, предаде Ройтерс.

Републиканците, които досега имаха мнозинство в Сената на американския Конгрес, го запазват и дори го разширяват, показват прогнозни резултати от вчерашните междинни избори, предаде Франс прес.

Според прогнозите резултати републиканците са успели да вземат четири места от демократите в частичните избори за Сената. Демократите трябваше да бранят 10 сенаторски места в щати, които поддържат републиканския президент Доналд Тръмп. Демократите успяха да устоят в Западна Вирджиния и в Ню Джърси, но загубиха в ключовия щат Индиана, а после и в Мисури и Северна Дакота.
 Републиканците регистрираха ценна победа в Тексас, където Тед Круз запази мястото си въпреки милионите долари, похарчени за кампанията на неговия съперник, демократа Бето О'Рорк. Във Флорида бившият губернатор Рик Скот победи демократа Бил Нелсън.
        В Мисисипи нито един от двамата кандидати не успя да премине прага от 50 процента от гласовете и ще има нов вот в края на ноември. Досега сенаторското място там беше в ръцете на републиканците.
       В Сената има 100 места. Вчера избирателите гласуваха за подновяване на една трета от сенаторите - 35 места, с мандат от 6 години.

Американският президент Доналд Тръмп нарече междинните избори „невероятно успешно преминали“, предава TACC. Той заяви, че междинните избори за Конгреса, проведени във вторник, са успешни за републиканската партия в социалната мрежа „Туитър“ след осемчасово мълчание
"Днес имахме огромен успех. Благодаря на всички!" - пише американският лидер.
По-рано CNN съобщи, че президентът Тръмп и неговите съветници са все още в "добро настроение", като гледат прогнозите за резултатите от междинните избори.
Както беше съобщено по-рано от телевизионната компания, Тръмп не планира специално официални събития за изборния ден. Президентските съветници и сътрудници наблюдават гласуването, проверяват резултатите и редовно му докладват.
Цялата информация постъпва в "оперативния щаб", организиран за президента в Западното крило на Белия дом. Както твърдят по-рано от CNN, Тръмп вече е преживял предстоящата загуба на мнозинство от републиканците в долната камара на Конгреса и се пита на кого да прехвърли отговорността за загубата, пише агенцията.

Телевизия Си Ен Ен прогнозира, че републиканците могат да спечелят 21 губернаторски поста от общо 36 щата, в които се гласува вчера за губернатор.

Александрия Оказио-Кортез, прогресивна демократка от Ню Йорк, стана най-младата депутатка в Камарата на представителите на американския Конгрес, предаде Асошиейтед прес.
    Тя е на 29 години и разтърси политическите среди в Ню Йорк, когато по-рано през годината успя да победи на вътрешнопартийните избори на демократите ветерана Джо Кроули, който имаше десет мандата като конгресмен. Победата на Оказио-Кортез на вътрешнопартийните избори я превърна в лице на недоволните демократи (често в тази категория попадат представители на малцинствата и жени), които се опитват да тласнат партията си наляво.
    Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите и на работниците. Тя се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството и за въвеждане на минимална заплата от 15 долара на час. Оказио-Кортез е свързвана с прогресивното крило на бившия кандидат за президент и сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и участва в предизборни прояви в няколко града, подкрепяйки други кандидати от своя лагер. Оказио-Кортез описва себе си като "демократ социалист".
     Тя каза, че продължава да плаща студентския си заем и че до неотдавна не е имала здравна застраховка.
    Оказио-Кортез е израснала в предградието Уестчестър на Ню Йорк. Баща й починал, когато тя е била студентка в Бостънския университет, където е завършила икономика и международни отношения. Майката й е пуерториканка.
    Досега рекорда за най-млада депутатка държеше  Елиз Стефаник, републиканка от Ню Йорк, която влезе в Камарата на представителите на 30 години.
    В новата Камара на представителите втората най-млада дама е Аби Финкенауер, демократка от Айова, само с 10 месеца по-възрастна от Оказио-Кортез. Тя се представя като защитник на семействата от работническата класа, каквото е и нейното. Любимка е на синдикатите, работила е за неправителствена организация, настояваща за увеличаване на минималната заплата и на отпуските по майчинство.
     Досега Финкенауер беше депутат в щатския парламент на Айова. Републиканци, в това число и Доналд Тръмп, я нарекоха "Отсъстващата Аби", защото тя пропусна някои важни гласувания в местния парламент.
     Преброяването на гласовете в САЩ продължава, но вече е известно, че вчера са били избрани общо 112 жени в двете камари на Конгреса. От тях 95 са демократки и17 - републиканки. В Сената вчера бяха избрани 10 жени, а в долната камара  - 93. Досегашният рекорд на дами в долната камара беше 84, предаде ДПА.
    Същевременно допитване на Ройтерс и агенция Ипсос показва, че демократите дължат победата си в долната камара на жените, младите хора и латиносите. Петдесет и пет процента от жените са казали, че са подкрепили кандидат демократ тази година. През 2014 г. те са били 49 процента. Тридесет и три процента от латиносите са подкрепили също кандидат на демократите на изборите, което е повече в сравнение с 2014 г. Шейсет и два процента от младите хора на възраст 18-34 години са подкрепили демократите, а 34 процента - републиканците. През 2014 г. 54 процента от младите подкрепиха демократите, а 36 процента републиканците.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg