EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приключи третият търг за газ в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приключи третият търг за газ в ЕС

mail13:40 | 11.10.2023прегледи 369 коментарикоментари 0


39 европейски компании са подали заявки за закупуването на общо 16,49 млрд. куб. м газ, съобщи изпълнителният заместник-председател на ЕК Марош Шефчович, отговарящ за Зеления пакт. Той оповести резултатите от приключилия трети търг за съвместно закупуване на синьо гориво, организиран от Европейската енергийна платформа. 

Предложенията на доставчиците са достигнали 18,1 милиарда кубика, уточни еврокомисар Шефчович. Общото предлагане на доставчиците от трите съвместни поръчки възлиза на над 50 млрд. куб. м газ, а общото търсене - на над 34 млрд. куб. м газ.  

Шефчович определи резултата като "отличен и рекорден":

"Платформата на ЕС непрекъснато дава отлични резултати при общите поръчки и координирането на покупките на природен газ. Това показва, че енергийната платформа на Общността помага на Европа да диверсифицира доставките си на газ извън Русия и според RepowerEU. Когато използваме колективната си тежест, за да договаряме по-поносими енергийни доставки и да поддържаме конкурентоспособността на европейския бизнес, то това наистина работи“.

Шефчович не спомена цени, но посочи, че съвместните поръчки помагат за намаляването им. Той добави, че успехът при газа трябва да бъде използван и като план за неговото повторение за стратегически важни стоки като чистата енергия и суровини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg