EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приеха промени в Закона за горите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приеха промени в Закона за горите

mail12:15 | 13.03.2014прегледи 880 коментарикоментари 0


Депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, внесен от Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”. Предлагат се изменения на разпоредби, свързани с осъществяване на горскостопански дейности и по-конкретно на залесяването. Въвежда се промяна по отношение на срока, предвиден за залесяване на пожарища и сечища. Съгласно действащата разпоредба предвиденият срок е 7 години. Практиката в горското стопанство в България показва, че три години е един оптимален срок за възобновяване на невъзобновени сечища, а също така и за планиране на разсадниковото производство, съобразно динамичните климатични промени.
Законопроектът предвижда промени и по отношение на нормите, уреждащи ползването на дървесина и недървесни горски продукти, в насока по-добрата защита на интересите на българските граждани и бизнес. Прави се редакция, която да регулира по-правилно възможностите за така наречените „местни фирми”, а именно да се избегне неправилното прилагане на разпоредбите по отношение насърчаване на заетостта и осигуряване на работа на малките и средните предприятия по места. С новата редакция всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, могат да участват в процедурите като „местни търговци” във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии попадат в тази община.

С промените се дава срок на общините да изберат формата на общинска горска структура, чрез която ще осъществяват управление на горските територии – общинска собственост. Предлага се средствата от учредяване на сервитути и от правото на ползване на поземлени имоти в горски територии – държавна собственост, да постъпват в приходната част на бюджета на Изпълнителната агенция по горите.
Депутатите отхвърлиха повечето от предложенията за редакционни промени в закона, направени от ГЕРБ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg