EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приета Стратегия по заетост 2013 - 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приета Стратегия по заетост 2013 - 2020

mail11:45 | 03.10.2013прегледи 653 коментарикоментари 0


Приета бе актуализираната стратегия по заетост 2013-2020 година. Това стана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/.
Стратегията е важен документ, който Европейската комисия очаква като предварително условие за договаряне на споразумение за партньорство за следващия период на финансиране, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на брифинг след заседанието.
Той уточни, че стратегията е гледана три пъти в Националния съвет за насърчаване на заетостта и два пъти в НСТС, като два пъти е връщана за доработване. Днес стратегията бе приета, като основната критика на социалните партньори бе заложената амбициозна цел до 2020 г. от 76 процента заетост сред възрастовата група - 20-64 годишните.
Сигурно във времето тази цел ще бъде ревизирана, смята Пламен Димитров. По думите му заетост от 76 на сто означава по-голям икономически растеж в следващите години /от първоначално прогнозираните 2 процента/ и създаване на поне 80 хил. до 100 хил. нетно нови работни места, тоест в края на годината с толкова да бъде по-голяма заетостта спрямо началото на съответната година. Това е изключително тежка задача, изискваща интегрални мерки на макроикономическо и данъчно ново, стимулиране на икономиката, условия за бизнес и гаранции за правата и доходите на хората, коментира президентът на КНСБ.
В актуализираната стратегия е залегнало в следващите осем години държавата да финансира 3 млрд. лв. за заетост. От тях половината са от национално съфинансиране, а другата половина по ОП "Развитие на човешките ресурси". Това означава, че от  догодина нататък финансирането на Националния план за действие по заетостта трябва да бъде средно между 180-190 млн. лв. годишно, посочи Димитров.
От дневния ред на днешното заседание на тристранния съвет отпадна точката за минималните осигурителни прагове, като бе решено тя да се разгледа заедно с проектозакона за бюджета за Държавното обществено осигуряване, който се очаква да бъде изготвен през следващите седмици.

източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg