EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Приета е тарифа за таксите за акредитация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приета е тарифа за таксите за акредитация

mail07:10 | 11.04.2013прегледи 598 коментарикоментари 0


Правителството прие Тарифа за таксите, събирани от Изпълнителната агенция „Българска служба за акредитация” за дейностите по оценка, надзор и повторна оценка на технически служби. Тези служби извършват или контролират изпитвания за одобряване и проверки за съответствие с техническите изисквания и с изискванията за съответствие на производството на превозни средства, системи, компоненти или технически възли с одобрен тип.

До момента липсата на тарифа бе една от причините за ограниченото прилагане на създадената със Закона за движението по пътищата процедура за определяне и нотифициране на технически служби. Това ограничение засяга възможността кандидатите за дейността да подават заявления и да бъдат оценени в България за съответствие със закона и актовете по неговото прилагане. Същевременно законът гарантира признаването на нотифицирани от други държави-членки на ЕС технически служби, както и на оценъчните доклади, издадени от компетентните органи по Директива 2007/46/ЕС, и на сертификати за акредитация, издадени от национални органи по акредитация на държави-членки на съюза. Това признаване дава основата за извършване на дейността от страна на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” като орган по определяне и нотификация на технически служби.
Нормативният акт ще създаде база за провеждане на процедури за оценка компетентността на кандидатите за технически служби от националния орган по акредитация - Изпълнителната агенция „Българска служба за акредитация”. С приемането на тарифата се определят таксите за подаване на заявления и за другите дейности, както и за етапите от процедурата.
В съответствие с политиката за избягване на финансова тежест за бизнеса, заплащането на таксите е предвидено да се осъществява на отделни етапи, част от цялостния процес по оценяване компетентността на техническите служби. Стойността на услугата е изчислена за всеки етап с цел при прекратяване на последващи етапи тя да не бъде заплащана./Пресцентър МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg