EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приет рекорден бюджет на София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приет рекорден бюджет на София

mail13:00 | 06.02.2014прегледи 937 коментарикоментари 0


Новият бюджет на Столична община е приет. Той е на стойност от 1,46 млрд.лв., с 250 млн.лв. повече от миналогодишния.  Основното му достойнство е рекордната капиталова програма от 715 млн.лв., заяви кметът на Йорданка Фандъкова по време на обсъждането в Столична община. Половината от средствата в бюджета са за инвестиции в града. 67% от капиталовата програма - 470 млн.лв., са безвъзмездни средства от ЕС по оперативните програми. Това е последният бюджет от приключващия програмен период.

276 млн. лв. от бюджета на София ще бъдат за дейности по транспорта - 60 млн. лв. са предвидени за изграждане на улици, 12,8 млн. лв. за създаване на интелигентна система за управление на трафика и за улично осветление. 87 млн. лв. са предвидени за основни ремонти, което е 3,6 пъти повече спрямо 2013 г., когато средствата са били 24,6 млн. лв.

101 млн. лв. ще бъдат отделени за проектиране и изграждане на завода за отпадъци, а 97 млн. лв. - за водоснабдяване и канализация. За ремонта около НДК, Борисовата градина, Докторския паметник и парка "Герена" финансирането е 10,6 млн. лева. 1,2 млн. лв. ще са за ремонт на общински болници, 4 млн. лв. - за оборудване на болницата за активно лечение на онкологични заболявания.

Увеличени са средствата за ремонт на Софийската градска художествена галерия, 12 млн.лв. общински средства са предвидени за ремонт и строителство на детски градини.

Местните данъци и такси в София няма да бъдат увеличавани през тази година. По думите на Орлин Алексиев, председател на комисията по финанси в Столичния общински съвет /СОС/, очакванията са собствените приходи на общината да нараснат видимо през тази година в резултат на подобряването на управлението, а не на повишаването на данъците.

Бюджетът е амбициозен, но без това да е за сметка на реалността, коментира Алексиев. Според него поставените цели са изпълними. Приоритетите в бюджета са същите като тези за 2013 г., тъй като се следват принципите на устойчивост и последователност. Той каза, че не вижда възможност да се предвидят 55 млн. лв. допълнителни приходи, както поиска групата на БСП в СОС, понеже това ще означава увеличаване на местните данъци и такси.

Групата на БСП в СОС не подкрепи предлагания бюджет. Секторите образование, здравеопазване и спорт са силно подценени в бюджета на София за тази година, заяви Милка Христова, председател на групата. По думите й проектът на финансовата рамка потвърждава отсъствието на план за управлението на града. Освен това все още не е приет докладът за касовото изпълнение на бюджета за миналата година. Според Христова заложените приоритети са същите като миналогодишните, тъй като основните задачи не са свършени. В инвестиционната програма за София има обекти от миналата година. Според съветниците от БСП инвестиционната програма няма да бъде реализирана и тази година, защото на общината й липсва административен капацитет. Бюджетът е "обърнат към центъра на града и не отчита потребностите на районите на София", е друга критика. Левицата определя като слаба страна на бюджета и липсата на финансиране за изграждане на общински жилища за социално слабите.
 


Тагове: София, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4200