EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приватизацията на ВМЗ прекратена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приватизацията на ВМЗ прекратена

mail16:20 | 14.01.2013прегледи 529 коментарикоментари 0


Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизация на 100% от държавната "ВМЗ Сопот", съобщи БНР. Единственият кандидат-купувач Емко ЕООД е внесъл обвързващата оферта за завода, но не и банкова гаранция. В петък Емилиян Гебрев, изпълнителен директор кандидат купувача поискал синдикатите в завода да дадат съгласие за шоково съкращение на персонал, като от 3200 души да останат само 1 200 оръжейници.
Кой беше кандидат-купувачът?
Предприятието Емко ЕООД е български производител на малокалибрени огнестрелни оръжия и амониции. Дружеството е създадено през 1992 година от Емилиян Гебрев. Общият брой на служители е 419. Според последния финансов отчет на фирмата за всеобхватния доход към 31.12. 2010 г. приходите от продажби са 64 236 лв., печалбата от дейността преди данъци е 15 614 лв. Както е известно Вазовските заводи имат сериозни дългове, които се изчисляват на 50 млн.лв., а само неизплатените заплати на работниците са на стойност 2 млн.лв., според синдикатите. Компанията Емко притежава пълен лиценз за дейността си, издаден от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, с валидност от 18.10.2011 г. - 18.10.2014 г.
Да припомним, че три фирми купиха конкурсна документация за приватизацията на 100% от държавното предприятие - Сейдж консултантс АД, София, Емко ЕООД, София, и Дунарит АД, Русе. На 29 октомври миналата година изтече срокът за подаване на документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания от участниците в конкурсната процедура за продажба.
АПСК съобщи тогава, че двама от тримата участници, не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпадат от търга. Това са Сейдж консултантс и Дунарит.

Какво следва?

"Оттук нататък има три сценария, които към момента мога да коментирам. Единият сценарий, който е най-лошият, е несъстоятелност на дружеството, тъй като то е в много тежко финансово състояние. Другият вариант е внасяне в Народното събрание на нова стратегия и обсъждането на нова стратегия и създаването на такава, но това е много дълго като период. Може би най-правилният вариант, но нека не съм аз този, който ще го коментира, е изваждането на ВМЗ-Сопот от приложение №2 на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, а именно приложението със стратегически дружества и приватизация без стратегия, " прогнозира председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов за БНР.

Ако приватизацията на ВМЗ-Сопот не успее, вариант за спасяване на дружеството е вливането му в ТЕРЕМ, прогнозира обаче лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него заводите ТЕРЕМ са пример за успешна работа по оздравяване на държавно предприятие. Той припомни, че преди няколко години там също имаше протести за неизплатени заплати, а през тази година вече се очаква сериозна печалба.
ТЕРЕМ ЕАД e дружество с капитал в размер на 12 303 816 лева, разпределен в 12 303 816 броя неделими поименни акции с номинална стойност 1 лев всяка.
Правата на държавата като едноличен собственик на капитала се упражняват от Министъра на отбраната.
През 2004 г. със заповед на министъра на отбраната, в качеството му на едноличен собственик на капитала на “ТЕРЕМ” ЕАД, дружеството е преобразувано по реда на чл. 262г от Търговския закон, чрез отделяне на девет дъщерни еднолични дружества с ограничена отговорност, с едноличен собственик на капитала на новоучредените дружества “ТЕРЕМ” ЕАД.

-ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ ЕООД, гр. София

-ТЕРЕМ-ХАН КРУМ ЕООД, гр. Търговище

-ТЕРЕМ-ОВЕЧ ЕООД, гр. Провадия

-ТЕРЕМ-КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ - ВАРНА ЕООД, гр. Варна

-ТЕРЕМ-ИВАЙЛО ЕООД, гр. Велико Търново

-ТЕРЕМ-ГЕН. ВЛАДИМИР ЗАИМОВ ООД, гр. Божурище

-ТЕРЕМ-ЦАР САМУИЛ ЕООД, гр. Костенец


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg