EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приватизацията на болници - законови пречки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приватизацията на болници - законови пречки

mail15:30 | 06.07.2015прегледи 981 коментарикоментари 0


Предложенията за продажба на болниците в Закона за лечебните заведения са противоконституционни и трябва да бъдат отменени, заяви за предаването "Неделя150" на "Хоризонт" Руси Статков от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация:
Нарушават се 7 разпоредби от Конституцията, това противоречи и на закона за нормативните актове, на закона за приватизация и следприватизационен контрол, защото се въвежда ред, който изключва НС и по същество изключва онази възможност всяко дружество, болнично заведение, което е в специален забранителен списък, това са над 70, да се прави доклад на МС пред Народното събрание, какво налага то да бъде направено, кои са конкретните социални и финансови аргументи.
От приватизацията са изключени само два вида лечебни заведения. Едните са свързани с помощта, която е на Центровете за психична помощ и онкологични. Всички други могат да бъдат приватизирани, каза още Статков и уточни:
Нищо не налага да се прави това, което се направи. Това беше безумна и глупава стъпка на хора, които не познават собствения си закон и закона за приватизация. Казвам го най-отговорно. Във връзка с това, което тръгна да се коментира, изявленията на министъра на здравеопазването, че щяло да се даде възможност да се приватизират болниците. От 1999 година съществува възможност и са реализирани много частни болнични заведения. От сега действащия закон има ред за приватизация и този ред включва НС.
През изминалата седмица бе оповестено, че се отменя продажбата на болници. Съобщено се още, че премиерът Борисов е оттеглил текстовете за приватизация на клиниките, след като се е състоял председателски съвет, след разговори с депутати и с хора от коалицията, която управлява.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039