EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приватизатори не изпълняват програмите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приватизатори не изпълняват програмите си

mail14:00 | 20.08.2009прегледи 345 коментарикоментари 0


От началото на годината Агенцията за следприватизационен контрол е събрала от неустойки по приватизационни договори около 10 млн. лв. и се очаква до края на годината да бъдат събрани още толкова. През 2010 се очаква събраните средства да бъдат малко повече. Това посочи ръководството на Агенцията за следприватизационен контрол пред Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.
Над 4,5 млрд. лв. са постъпили в държавния бюджет от приватизационни сделки, спрямо некоректни купувачи има висящи дела за около 800 млн. лв., посочи Емил Бозуков, председател на Надзорния съвет на Агенцията за след приватизационен контрол. Бозуков каза, че агенцията е помагала на изрядните купувачи и благодарение на нейните действия над 4.5 млрд. лв. са
инвестициите, влезли в държавата. С усилията на общо 67 души персонал агенцията е събрала и около 220 млн. лв. под формата на санкции към некоректни приватизатори, отчете Бозуков. От създаването на агенцията има редица заведени искови дела, от тях в момента има висящи дела на стойност за около 800 млн., а за суми около 360 млн. лв. текат изпълнителни производства за получаване на вземанията от Агенцията за следприватизационен контрол. Бозуков подчерта, че проблем представлява проточването на делата в съда - от една до няколко години.
Често се оказва, че не само дружествата купувачи, но и приватизираните дружества нямат имущество, с което да бъдат удовлетворени съдебните искове, посочи Атанаска Бозова, изпълнителен директор на агенцията. Тя поясни, че общо 178 договора за суми малко над 168 млн. лв. са сключени с дружества, срещу които са обявени процедури по несъстоятелност и така тези средства остават несъбираеми за агенцията.
Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов посочи, че очаквания да се постигне 100 процента събиране на вземанията са нереалистични. Постигане на споразумения за разсрочване на дължимите суми е по-ефективният подход, посочи той. Атанаска Бозова отбеляза, че до момента е постъпило само едно искане за разсрочване на задълженията от Български морски флот, което се състои в това три години да не се инвестира в нови кораби. В момента това предложение се анализира, добави Бозова.
Министър Трайчо Трайков посочи, че МИЕТ споделя визията и целите, поставени от Агенцията за следприватизационен контрол.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg