EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

При закъснели полети обезщетение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

При закъснели полети обезщетение

mail09:30 | 16.05.2012прегледи 667 коментарикоментари 0


Пътниците на въздушни полети със закъснение от най-малко три часа имат право на обезщетение от авиокомпаниите, освен ако закъснението не се дължи на "извънредни обстоятелства", заяви днес главният адвокат в Съда на Европейския съюз Ив Бот, цитиран от Франс прес. Бот се изказа по повод предишно постановление на Съда на ЕС, уподобяващо пътниците на закъснелите полети с тези на отменените полети по отношение на обезщетенията. Постановлението от ноември 2009 година беше оспорвано от няколко авиокомпании. Според юриста няма основание съдът да отменя решението си.
Става въпрос да се гарантира високо равнище на защита на правата на пътниците във въздушния транспорт "независимо дали им се отказва качване на самолета, отмяна или закъснение на полета, тъй като всички те понасят затруднения и неприятности от подобен характер", подчерта Ив Бот. Следователно "пътниците на полетите със закъснения могат да се позоват на правото на обезщетение, когато поради закъснение
на полета губят време, равняващо се или по-голямо от три часа след предвиденото от авиопревозвача разписание", допълни адвокатът. Мнението на главния адвокат няма задължителен характер, но в 80 процента от делата съдиите в Люксембург имат същите съображения при издаване на постановление.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg